Moldova, fără Executiv! Guvernul Leancă 2 NU A PRIMIT votul de încredere al Parlamentului

Noul Guvern condus de Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Pentru numirea Guvernului sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi, pro au votat doar 42.

Potrivit Constituţiei, în acest caz şeful statului poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier. Potrivit Constituţiei, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, Parlamentul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţată în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni din data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră în data de 9 martie 2015.

Preşedintele ţării poate să propună același candidat la funcția de premier, chiar dacă acesta nu a reușit să obțină votul de încredere din prima încercare.

Leancă a declarat că va accepta să mai vină o dată în Parlament și să solicite votul de încredere doar dacă va fi propus de toate cele trei partide pro-europene.

Ce s-a întâmplat la şedinţa de astăzi a Parlamentului vedeţi AICI.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu