Moldindconbank, cumpărată de către un investitor bulgar. Cu cât au fost achiziţionate acţiunile băncii, care anterior era controlată de raiderul nr. 1 în CSI, Veceaslav Platon

Embed:

Pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank, una dintre cele mai mari bănci din țară controlată anterior de raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon, a fost cumpărat de un investitor bulgar.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, pachetul de 64 la sută din acţiuni a fost achiziţionat astăzi cu peste 764 de milioane de lei de compania "Doverie-Invest".

Firma a fost înființată în 1996 și este acţionar în peste 20 de întreprinderi din diverse domenii care activează în mai multe țări din regiune. 

Moldinconbank este una dintre cele mai vechi instituţii financiare din Moldova şi a fost implicată în mai multe operațiuni suspecte. 

Potrivit unei investigaţii efectuate de rise.md, în perioada 2010 - 2014, raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon a spălat 20 de miliarde de dolari, prin intermediul conturilor Moldinconbank, dar şi a zeci de companii off-shore. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia.

Ulterior, transferurile erau efectuate către mai multe firme fantome.  Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudei de la  Banca de Economii. De asemenea, raiderul numărul unu din CSI mai are de ispăşit alţi 12 ani de închisoare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari și corupere activă.

La începutul anului,  Curtea Supremă de Justiție a decis că statul trebuie să recupereze 870 de milioane de lei de la Veaceslav Platon, inclusiv prin valorificarea pachetelor majoritare de acţiuni pe care acesta le deţinea la "Moldindconbak", "Asito" şi "Alliance Insurance Group".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu