"Moldasig" va achita despăgubiri de 22 de milioane de lei producătorilor de sfeclă de zahăr care şi-au asigurat recolta

Embed:

Producătorii de sfeclă de zahăr vor primi despăgubiri în valoare de peste 22 de milioane de lei. "Moldasig" a transferat, deja, aproape 4,5 milioane de lei pentru 17 beneficiari, iar celelalte dosare vor fi examinate pe parcursul zilelor următoare. Doar că mai multe gospodării ţărăneşti riscă să nu-şi încaseze banii, din cauza neconcordanţei datelor.

"Pe un câmp afectat sau la o gospodărie, dacă sunt afectate toate câmpurile, noi începem achitările de la 28 de tone, în jos, deci din 40 de tone aplicăm franciza de 30%, de la 28 de tone, în jos, începem achitările. Respectiv cu cât productivitatea este mai mică cu atât compania mai mult trebuie să achite" a menţionat directorul general-adjunct "Moldasig", Vitalie Banaru.

În 2011, dintre cele 72 de gospodării ţărăneşti, 65 şi-au asigurat recolta de sfeclă de zahăr prin intermediul companiei "Südzucker Moldova". Conform contractelor, această firmă este şi beneficiarul despăgubirilor. Astfel, 66 de gospodării ţărăneşti au înregistrat pierderi la recolta de sfeclă de zahăr, din cauza secetei.

Potrivit calculelor "Moldasig", valoarea despăgubirilor ajunge la aproximativ 22 de milioane de lei. Aceasta este cea mai mare sumă achitată de către o companie de asigurări. Anul trecut, aproximativ 6,5 milioane lei au fost achitate pentru pierderi înregistrate la recolta de sfeclă de zahăr. Experţii precizează că cele mai mari sume pentru despăgubiri se achită pentru asigurări în agricultură.

În 2009, peste 220 de contracte de asigurări au fost încheiate. 15 milioane de lei s-au încasat din prime de asigurare, dar s-au achitat despăgubiri în sumă de aproape 19 milioane de lei, pentru 74 de dosare. În 2010 mărimea primelor de asigurare s-a dublat, iar suma despăgubirilor a ajuns la 21 de milioane de lei. Anul trecut, valoarea primelor încasate nu s-a modificat, iar suma despăgubirilor ce urmează să fie achitate este de aproximativ 34 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu