Modificări la programul Prima Casă. Vor putea aplica şi cei care au moştenit locuinţe în sate

Embed:

Programul "Prima Casă" a fost extins şi pentru alte categorii de beneficiari. Deputaţii au votat astăzi în prima lectură modificările care prevăd extinderea proiectului. Asta înseamă că îşi vor putea cumpăra locuinţe în condiţii avantajoase şi cei care deţin o casă la sat primită prin moştenire sau donație.

"Se propune ca lista persoanelor eligibile pentru Program să fie completată şi cu persoane care au devenit proprietari ai unor locuinţe din localităţile rurale ca urmare a moştenirii sau a actelor de donaţie şi care nu sunt folosite de către acestea", a menţionat Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei Economiei, Buget şi Finanţe.

Nu vor putea însă beneficia de prevederile programului cei care devin proprietari de astfel de locuinţe în municipiul Chișinău. Totodată, documentul aprobat oferă posibilitate familiilor care locuiesc în apartamente foarte mici să-şi cumpere o casă mai mare.

"Se solicită ca la Program să poată aplica şi persoane care nu au în proprietate exclusivă sau cu alţi membri ai familiei o locuinţă locuibilă de peste şase metri pentru fiecare membru de familie", a precizat Corneliu Padnevici, deputat PDM.

De asemenea, compensațiile băneşti acordate din bugetul de stat participanţilor la program nu vor fi impozitate.  La el pot aplica persoane cu vârsta de până la de 45 de ani, angajate oficial. Salariul trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50% din soldul creditului acordat. Până acum au fost încheiate peste 160 de contracte de creditare.

"Este un proces continuu şi mă bucur foarte mult că într-o perioadă atât de scurtă de timp a început să funcţioneze acest program", a punctat preşedintele Comisiei Economiei, Buget şi Finanţe.

În perioada următoare urmează a fi iniţiat de Guvern, Programul "Prima Casă 2". Acesta este destinat, în primul rând, pentru profesori, medici, polițiști şi militari, dar şi pentru orice persoană, care activează de cel puțin un an într-o instituţie publică.

Potrivit prevederilor, statul îşi asumă responsabilitatea de a achita jumătate din creditul contractat pentru o perioadă de 25 de ani. Cumpărătorul va plăti cealaltă jumătate, plus dobânzile aferente. 

Prin acest program, statul vrea să-i stimuleze pe angajaţii instituţiilor publice să rămână să lucreze la stat, dar şi ca alte persoane să se angajeze în sistemul public.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu