Modificări în Justiţie: Magistraţii ar putea avea mandat unic, însă vor fi lipsiţi de imunitate

Embed:

Judecătorii noi numiţi în funcţie ar putea avea mandat unic, valabil până la vârsta de pensionare. Modificarea este propusă de şeful de la Justiţie, Vladimir Cebotari, şi va fi examinată de Guvern.

În prezent, conform articolului 116 din Constituţie, magistraţii sunt numiţi pe o perioadă de cinci ani, iar dacă nu au încălcări înregistrate, mandatul se prelungeşte automat până la vârsta de pensionare.

De asemenea, se propune ca judecătorii să fie numiţi şi de Consiliul Superior al Magistraturii, nu doar de președinte, cum este în prezent.

Totodată, justițiarii vor putea fi urmăriţi penal pentru infracţiunile comise, întrucât se cere lipsirea de imunitatea generală.

O altă modificare se referă la termenul mandatului membrilor CSM. Aceştia vor activa pe o perioadă de şase ani, şi nu de patru, cum este în prezent, şi nu vor mai avea dreptul să deţină două mandate consecutiv.

Se mai propune excluderea procurorului general şi al ministrului Justiţiei din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe aceeaşi temă