Modificări în Codul de Procedură Civilă: Cauzele civile vor putea fi examinate în lipsa părților

Embed:

Procesele de judecată în cauzele civile ar putea fi mai scurte, iar părţile implicate vor fi citate prin e-mail. Aceste prevederi se regăsesc în proiectul modificat al Codului de Procedură Civilă, aprobat de Guvern.

"Cetățenii nu vor trebui să se deplaseze la instanțele de judecată, să parcurgă kilometri, să aștepte în rânduri accesul la un dosar pentru a lua cunoștință cu el. Sau pentru a depune o referință sau pentru a face o plată", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. 

O altă modificare se referă la soluționarea cauzelor civile în lipsa părților. Decizia poate fi luată doar în baza materialelor prezentate, însă doar în cazurile în care pagubele nu vor depăși 50.000 de lei.

"Această modificare o consider bună în vederea calității examinării altor cauze care au o importanță mult mai mare ce ține de examinarea tuturor probelor", a spus avocatul Inga Albu. 

Autorii proiectului au decis să scurteze și timpul de examinare a dosarelor, fapt salutat de cetățeni.

"Cu cât mai repede, cu cât mai bine. Omul vrea un rezultat cât mai repede, ce să umble pe drumuri atât de mult. Judecătorii să nu aibă mape întregi pe masă, dosare de ani de zile."

"Procesul de judecată trebuie să fie foarte scurt. Acolo nu ai de ce să întinzi timpul. Persoana vinovată trebuie să plătească pentru ce a făcut."

Un judecător din țara noastră examinează în jur de 15 cauze civile în fiecare zi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu