Modernizarea managementului frontierei, discutată în cadrul întâlnirii dintre conducerea Vămii din Moldova și EUBAM

Ultimele evoluții și planuri privind modernizarea managementului frontierei au fost discutate în cadrul întâlnirii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat lansarea Punctului de trecere a frontierei operat în comun Palanca (PTFOC), care a fost construit și echipat printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova. Șeful EUBAM a subliniat că noul PTFOC Palanca va fi unul dintre cele mai moderne din regiune și un punct de referință pentru alte puncte de trecere a frontierei la granița moldo-ucraineană, unde agențiile din cele două țări intenționează să lucreze împreună.

În același sens, părțile au recunoscut importanța eforturilor serviciilor partenere în elaborarea Foii de parcurs care prevede extinderea controlului comun la punctele de trecere a frontierei la granița moldo-ucraineană pentru perioada 2019-2022. Slawomir Pichor a confirmat că EUBAM va continua să sprijine partenerii în elaborarea unui plan detaliat al priorităților pentru anul viitor, așa cum s-a convenit în cadrul reuniunii Consiliului consultativ al EUBAM, care a avut loc la Chișinău luna trecută.

Directorul Serviciului Vamal a informat, de asemenea, despre planul de implementare a unui sistem automatizat de programare a traversării frontierei pentru camioane similar cu "GoSwift" care operează în unele state membre ale UE și care permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere și reducerea timpilor de traversare, deoarece operatorii economici vor putea să își programeze în avans traversarea frontierei. Vitalie Vrabie a menționat, de asemenea, intențiile de modernizare a sistemului informatic ASYCUDA World, care va integra  Noul Sistem de Tranzit Computerizat (NCTS) și Ghișeul Unic.

La finalul întâlnirii, Vitalie Vrabie a mulțumit șefului Misiunii pentru sprijinul constant oferit de EUBAM Serviciului Vamal al Republicii Moldova. În replică, Slawomir Pichor a declarat că va continua să colaboreze cu partenerii moldoveni și ucraineni pentru modernizarea gestionării frontierelor în cele două țări.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu