Modernizarea CFM: 400.000.000 de dolari pentru electrificarea căilor ferate din ţară

Embed:

La "Calea Ferată din Moldova", cuvântul de ordine este modernizare. Cel puţin patru sute de milioane de dolari costă electrificarea căilor ferate din Moldova, potrivit unui studiu al specialiştilor întreprinderii. Investiţiile vor fi recuperate în cel mult 10 ani, în funcţie de volumul transporturilor.

Electrificarea căilor ferate ar permite creşterea de trei ori a vitezei de deplasare a trenurilor şi reducerea cheltuielilor de întreţinere cu 25-30 la sută.

"Calculele noastre reactualizate: aproximativ 415 milioane de dolari costă proiectul de electrificare a căii ferate a Moldovei, deci 1.450 de kilometri. Se poate de adăugat încă 250 de milione, costul locomotivelor. Odată cu electrificarea şi modernizarea căii ferate, practic restructurarea totală a infrastructurii căii ferate, se poate ajunge ca şi în Franţa", a comunicat Vitalie Strună, directorul general al ÎS "Calea Ferată din Moldova".

Infrastructura căii ferate nu a fost reabilitată de mai mult de 15 ani. Pe unele porţiuni sunt restricţii de viteză chiar şi de 40 de kilometri la oră. Pentru a electrifica reţeaua de căi ferate urmează a fi modernizată infrastructura actuală. Potrivit unor calcule, proiectul poate fi implementat în cel mult doi ani, în cazul în care autorităţile vor găsi finanţare.

În Moldova există 1.450 de kilometri de cale ferată, dintre care 400 de kilometri necesită urgent reparaţii capitale. De asemenea, CFM planifică să construiască linia de cale ferată Mărculeşti - Soroca, cu o lungime de 54 de kilometri, costurile căreia se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. Noul traseu va permite scurtarea distanţei de ocolire a regiunii din stânga Nistrului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu