MODELUL ISLANDEZ: Reykjavik va deveni cel mai eco oraş din lume. Cum a fost posibil

Reykjavik, capitala Islandei, una dintre cele mai izolate ţări ale Europei, ar urma să treacă prin schimbări radicale în următorii 20 de ani.

Autorităţile plănuind eliminarea completă emisiilor de carbon, prin promovarea vehiculelor electrice şi încurajarea utilizării mijloacelor de transport în comun, anunţă wall-street.ro.

Planul actualului primar al oraşului Reykjavik este ca 90% din toate proiectele de case nou construite să fie dezvoltate în apropierea oraşului, iar staţiile de benzinării să “dispară” de pe harta oraşului până în 2020.

Până în 2030, planurile municipalităţii vizează reducerea traficului cu automobilul la 58%, în timp ce transportul în comun ar urma să genereze 12% din traficul total, iar mersul cu bicicleta sau alte soluţii alternative să crească la aproape o treime din total.

Mai mult, cu înlocuirea staţiilor de alimentare tradiţionale în staţii moderne şi electrice care vor popula aproape toate parcările din oraş şi din zonele periferice oraşului, capitala islandeză ar urma să elimine complet noxele din Reykjavik în următorii 24 de ani.

Mai multe municipalităţi din mai multe state dezvoltate din Europa au pus la punct detaliile pentru pregătirea unei dezvoltări ecologice, prin renunţarea combustibililor fosili şi eliminarea acestora în favoarea îmbunătăţirii climatului, reducerea noxelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.

Islanda este una dintre ţările cu cele mai multe maşini la mia de locuitori. Potrivit ultimilor statistici, sunt aproximativ 522 de maşini la 1.000 de locuitori, ceea ce plasează statul din nordul continentului în topul ţărilor cu cele mai aglomerate şosele din lume.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu