MOBILIZARE la Tiraspol. PL și PLDM califică exercițiile drept o provocare la adresa Chișinăului, dar și a Kievului

Embed:

Exerciţii de amploare în Tiraspol. Bărbații cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani au fost adunaţi de autorităţile separatiste pe stadionul din oraş şi au fost instruiţi cum să acționeze în caz de cataclisme.

Ei au fost întâlniţi de liderul separatist Vadim Krasnoselski, care le-a ţinut o  lecție de patriotism.

"Oamenii se împart în mai multe categorii. Patrioții. Aceștia sunt omenii care sunt gata să-și apere familia, orașul natal, dar și țara. Sunt cei care înțeleg corect datoria față de țară, datoria de patriot!", a spus liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

"Exercițiile vor fi identice situațiilor excepționale reale. Vor fi antrenați medicii de pe ambulanță care îi vor transporta pe răniți", a spus șeful adjunct al Departamentului de Pompieri Tiraspol, Victor Carpenco.

"Voluntarii sunt antrenați doar atunci când situația nu reprezintă un risc pentru viață", a spus reprezentantul așa-zisului Minister de Interne, Victor Vodzinschi.

După antrenamente, este planificată defilarea tehnicii de luptă a unităților militare din stânga Nistrului. Deputații de la Chișinău au păreri împărțite despre această mobilizare de la Tiraspol. Unii spun că nu văd nimic grav, alţii - că sunt foarte suspicioase. Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a menționat că aceste aplicații pot afecta următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 care va avea loc în perioada 27 - 28 noiembrie la Viena.

"Orice acțiune de așa gen, acțiune cu tentă militară ar putea să zădărnicească o bună desfășurare a acestor negocieri pașnice. Ar putea să reducă la diminuarea încrederii între părți", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Aleșii poporului susțin că astfel de exerciții pot fi desfăşurate doar dacă au fost coordonate cu Comisia Unificată de Control.

"Dacă nu s-a respectat această procedură, sigur că subiectul trebuie pus pe agenda următoarelor ședințe și între timp monitorizate toate acțiunile structurilor militare și paramilitare din regiunea transnistreană", a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Deputații liberali și liberali-democrați califică exercițiile o provocare la adresa Chișinăului,
dar și a Kievului.

"Este în stilul lor să facă de fiecare dată provocări și asta se petrece de fapt săptămânal. Rusia, de fapt, prin intermediul lor dă din deget Republicii Moldova și Ucrainei în legătură cu politica de integrare europeană pe care o promovează cele două state", a spus deputat PL, Roman Boțan.

"Asta trezește totuși o neliniște în rândurile populației, eu cred că atât de pe malul stâng, cât și de pe malul drept al Nistrului. Este un fel de dare din deget sau o provocare", a spus deputatul PLDM, Tdor Deliu.

De cealaltă parte, deputații socialiști și comuniști nu văd nimic ieşit din comun în astfel de acțiuni.

"Dacă este vorba de niște exerciții civile care, nu știu… Toți trebuie să cunoască. Eu nu zic că asta e bine sau e rău", a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

"Înainte aceasta se făcea, se numea Grajdanskaia oborona și oamenii studiau ce trebuie, cum trebuie. Dacă se întâmplă un cutremur? Aici eu nu văd nimic", a spus deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

Potrivit așa-numitelor autorități de la Tiraspol, bărbații vor fi învățați cum să reacționeze în
timpul cataclismelor naturale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu