Mituri şi realităţi despre integrarea europeană a Republicii Moldova

Embed:

În ultimii ani, societatea moldovenească este bulversată de tot felul de mituri despre integrarea europeană. Pentru a risipi orice îndoială, Guvernul a publicat o listă a celor mai răspândite neadevăruri despre vectorul european. Totodată, sunt explicate anumite procese ale parcursului european al ţării. 

Unul dintre mituri este că, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, ne va fi subminată suveranitatea și independența şi va trebui să renunţăm la cultură, religie şi tradiţii. Dimpotrivă, Acordul de Asociere promovează respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului.

În plus, Uniunea Europeană încurajează diversitatea culturală a ţărilor membre. Astfel, obiceiurile de a tăia porcul în ajun de Crăciun şi de a pregăti vinul în condiţii casnice nicidecum nu vor fi interzise.

Un alt mit este că apropierea de blocul comunitar va crește tensiunea dintre Chișinău și Tiraspol. De fapt, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană prevede că toţi cetăţenii Moldovei, inclusiv cei din stânga Nistrului, se vor bucura de aceleași drepturi - fie că este vorba despre asistența în domeniul infrastructurii, desfășurarea afacerilor cu parteneri europeni sau călătoriile fără vize în Europa. Mai mult, sub nicio formă, eurointegrarea nu este condiționată de aderarea la vreo structură militară, cum ar fi NATO.

Un alt mit care îi sperie pe unii cetăţeni este că, după abolirea regimului de vize, toți moldovenii se vor stabili în străinătate. Realitatea este că regimul fără vize nu ne oferă dreptul la muncă într-o altă ţară, ci doar la călătorii de scurtă durată. În acelaşi timp, această oportunitate nu se adresează doar celor bogaţi, pentru că în spațiul european coexistă oameni de diferite categorii sociale, cu un nivel diferit de venituri. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu