MITURI despre HIV/SIDA. Lucruri pe care trebuie să le ştii pentru a-ţi proteja viaţa

SIDA este o boală infecţioasă produsă de virusul imunodeficienţei umane – HIV. Deşi este o patologie intens mediatizată, totuşi circulă numeroase mituri despre HIV/SIDA, scrie adevarul.ro.

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre HIV/Sida este legat chiar de semnificaţia acestor termeni. A contracta HIV nu înseamnă automat a fi bolnav de SIDA. Aşa cum indică şi denumirea, HIV este un virus care poate infecta organismul. SIDA este un sindrom, boala care se dezvoltă atunci când organismul nu mai poate ţine sub control infecţia cu HIV. De fapt, SIDA este ultimul stadiu al infecţiei cu acest virus. HIV invadează puţin câte puţin organismul, diminuând capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Când organismul nu mai reuşeşte să ţină piept infecţiilor comune, atunci se poate vorbi despre SIDA.

HIV duce întotdeauna la SIDA?

În prezent, virusul imunodeficienţei umane – HIV poate fi ţinut sub control cu ajutorul noilor tratamente de specialitate. Astfel, între momentul infectării cu HIV şi apariţia SIDA pot trece ani întregi, uneori chiar zeci de ani. HIV determină distrugerea progresivă a limfocitelor T4 sau CD4, care constituie elemente de bază ale imunităţii organismului. Noile tratamente antiretrovirale le permit pacienţilor seropozitivi să-şi întărească sistemul imunitar şi să menţină HIV la un nivel minim în organism. Deocamdată, niciun tratament nu conduce la eradicarea totală a virusului. În ultimul stadiu, SIDA, considerată boala declarată, se manifestă prin complicaţii infecţioase şi tumorale severe, care provoacă decesul.

Tinerii prezintă cele mai mari riscuri de infectare cu HIV?

Contrar percepţiei generale, nu doar tinerii sunt afectaţi de infecţia cu HIV. În majoritatea ţărilor europene, nouă pacienţi din zece au peste 25 de ani atunci când sunt află că sunt seropozitivi. În schimb, în alte regiuni ale lumii, tinerii sunt mult mai afectaţi de HIV. La nivel mondial, ei reprezintă jumătate din noile cazuri înregistrate.

Infecţia cu HIV este semnalată de apariţia unor simptome?

Infecţia cu HIV nu antrenează niciun simptom specific. Uneori pot apărea pusee de febră şi oboseală, stări asemănătoare unei infecţii gripale sau mononucleozei. Dar aceste simptome nu sunt sistematice şi dispar pe durata câtorva ani. O persoană infectată cu HIV poate să nu aibă niciun simptom, dar să transmită virusul prin raporturi sexuale neprotejate.

Cum e necesară testarea HIV?

Singurul mijloc de depistare a infecţiei cu HIV este testul de sânge. 

Dacă ambii parteneri sunt infectaţi cu HIV pot avea raporturi sexuale neprotejate?

În cazul în care cei doi parteneri sunt seropozitivi, sexul neprotejat rămâne în continuare interzis. Folosirea prezervativului este indicată şi foarte importantă, pentru că împiedică transmiterea tulpinilor HIV de la un purtător la altul, care ar putea dezvolta rezistenţă la medicamentele prescrise fiecărui partener.

Seropozitivii aflaţi sub tratament mai pot transmite HIV?

Acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri despre HIV/SIDA. Tratamentul administrat ţine sub control răspândirea HIV în sânge, însă nu îl împiedică să se transmită de la purtător la o persoană sănătoasă. De aceea, este obligatorie practicarea sexului protejat şi luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii HIV.

HIV se poate transmite prin sex oral?

Riscul infectării cu HIV rămâne valabil şi în cazul practicării sexului oral neprotejat. De aceea, utilizarea prezervativului este obligatorie în timpul practicării oricăror raporturi intime.

HIV se transmite doar prin contact sexual neprotejat?

Cea mai frecventă cale de infectare cu HIV rămâne cea prin raporturi sexuale neprotejate. Dar există şi alte modalităţi de transmitere a HIV: folosirea în comun a acelor de injectare a drogurilor, contactul cu răni deschise, utilizarea unei truse de manichiură infectate sau realizarea unui tatuaj cu instrumente nesterilizate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu