Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove: Reguli noi de oficiere a slujbelor în bisericile din ţară

Embed:

Mitropolia Moldovei a introdus noi reguli de oficiere a slujbelor în bisericile din ţară. Într-un anunţ plasat pe site-ul Mitropoliei se precizează că măsurile sunt luate pentru a reduce riscul răspândirii coronavirusul de tip nou în rândul enoriașilor, precum și a slujitorilor lăcașelor sfinte. Noile reguli se conţin într-un document publicat în limba rusă, care a fost aprobat de către patriarhul Moscovei, Chiril.  

Totuşi, Mitropolia Moldovei pare să nu ţină cont de recomandările Patriarhiei Ruse, căreia i se subordonează, şi asta deoarece refuză să folosească la împărtășanie lingurițe de unică folosinţă.

Conform noilor reguli, preoții vor trebui să folosească mănuși sterile pentru a distribuirea prescurei, să schimbe zilnic agheasma și, în mod obligatoriu, să dezinfecteze cristelnița folosită în timpul botezului. Ungerea cu mir va fi efectuată cu bețișoare de unică folosință. O interdicție este impusă și tradiției sărutării mâinii preotului și crucii. În schimb, clericii sunt încurajați să atingă cu crucea capete enoriașilor în semn de binecuvântare. 

Totodată, slujitorii bisericilor vor trebui să aerisească cu regularitate lăcașele sfinte, să trateze icoanele, mobilierul și mânerele ușilor cu dezinfectant. Aceştia vor trebui să îşi măsoare cu regularitate temperatura și să-şi dezinfecteze mâinile cât mai des. Toate aceste măsuri vor fi valabile până la depăşirea situației epidemiologice.

Unele biserici s-au conformat deja cerințelor, iar preoții dau asigurări că le vor respecta cu strictețe. Este și cazul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din sectorul Buiucani al Capitalei, unde încă de ieri au fost cumpărate toate echipamentele necesare.

"După fiecare creștin care se va împărtăși va fi luată lingurița și va fi înmuiată în spirt, după care în apă, apoi ștearsă și împărtășit cel care urmează. Sunt pregătite șervețele speciale ca după fiecare împărtășanie să nu se mai folosească platușul tradițional de culoare roșie", a menționat parohul unei biserici din Capitală, Victor Luchin.

Sunt şi preoți care nu sunt de acord cu noile reguli şi spun că vor acţiona aşa cum consideră de cuviinţă.

"La mine personal, lingurița este de argint și în privința aceasta eu nu-mi fac mari griji. Sigur că noi nu dezinfectăm cu spirt, doar așa după doi sau trei credincioși, pot să o șterg puțin așa. Eu sunt convins că nici unii din credincioșii care vin acuma la biserică nu se vor îmbolnăvi și mai ales dacă se împartășă nu vor lua vreo infecție", a spus preotul, Valeriu Cernei.

Anterior, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a recomandat preoţilor să oficieze slujbe on-line sau ca aceastea să fie difuzate la postul public de televiziune, fără prezenţa fizică a enoriaşilor. Totodată, feţele bisericeşti au fost îndemnate să folosească lingurițe din plastic, de unică folosinţă, la sfânta împărtășanie. Mitropolia Moldovei s-a opus acestor măsuri şi a spus că va întreprinde propriile acţiuni. Într-un comunicat pentru presă, instituţia a precizat că slujbele mari vor fi ţinute afară, iar în biserici se va face dezinfecţie.

 

loading...

Lasă un comentariu