MITING DE AMPLOARE în nordul ţării. 11 mii de oameni au ieşit în stradă pentru a susţine votul mixt

11 mii de oameni au ieşit la un miting de protest la Edineţ pentru a susţine modificarea actualului sistem electoral şi introducerea votului mixt. Participanţii la miting au declarat că sistemul mixt nu va permite ca în Parlament să ajungă oameni necunoscuţi pe liste de partid. oamenii sunt de părere că atunci când în Legislativ vor ajunge reprezentanţi din teritoriu,  cetăţenii vor avea doar de câştigat.

"Pentru noi schimbarea sistemului de vot este un lucru este vital. Ţara noastră are nevoie de reforme, inclusiv politice. Anume acest sistem mixt ne va permite să schimbăm situaţia politică din ţară. Numai acest sistem electoral va aduce la putere oameni profesionişti, care vor avea responsabilităţi şi ne vor apăra interesele", a declarat în faţa mulţimii Tatiana Ignatova, reprezentant al societăţii civile de la Bălţi.

Tototodată, oamenii consideră că actualul sistem electoral nu va face altceva decât să falimenteze Moldova ca stat şi să promoveze o clasă politică incapabilă să schimbe lucruruile în ţară. 

"Există dorinţa societăţii de schimbare a sistemului şi sperăm că votul mixt va aplicat la scrutinul electoral din 2018. După acest exerciţiu de vot, suntem încrezători că va urma şi necesitatea adopătorii votului uninominal care va fi doar în avantajul ţării", a declarat un alt reprezentant al societăţii civile de la Bălţi, Vadim Cemortan.

"Spun cu certitudine că adoptarea într-o formulă corectă a sistemului mixt, va fi o schimbare benefică pentru întreaga societate. Ar fi corect dacă aş zice că actualul sistem este depăşit, el a dus la scăderea ratei de participare la alegeri şi a nivelului de încredere în partidele politice", a mai adăugat Cemortan.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu