Mistreţii le distrug culturile agricole. Locuitorii din satului Cişmichioi, Vulcăneşti, REVOLTAŢI

Embed:

Mai mulţi locuitorii ai satului Cişmichioi, raionul Vulcăneşti, se plâng că mistreţii le distrug culturile agricole. Potrivit sătenilor, problema există de ani buni, iar în sezonul de recoltare e cea mai gravă situaţie.

Anatol Duloglu activează împreună cu părinţii la o întreprindere care gestionează 700 de hectare de terenuri însămânţate cu diverse culturi. Potrivit fermierului, cel mai mult au avut de suferit lanurile de porumb.

"Circa 20 de procente din roadă au fost distruse, dar până la recoltare planta mai are ceva timp. În fiecare noapte, animalele sălbatice provoacă pagube", a spus Anatol Duloglu, agricultor.

În aceeaşi situaţie se află Constantin Şider. Fermierul deţine opt hectare de pământ. El se plânge că anul acesta va strânge mai puţină roadă de pe lanurile de porumb.

"Problema în ceea ce priveşte animalele sălbatice durează de mult timp. Noi nu putem face nimic, pentru că în apropiere este hotarul cu Ucraina, iar mai jos este un iaz. Aşa s-au creat condiţii favorabile pentru înmulţirea mistreţilor. Nimeni nu ştie însă numărul lor. Porcii sălbatici aduc pagube enorme câmpurilor care se află în apropiere", a menţionat Constantin Şider, agricultor.

Sătenii susţin că nu o singură dată au văzut cum porcii sălbatici dau iama în câmp:

"I-am văzut cum treceau pe aici cu zecile. Sunt mulţi mai ales pe lângă lac şi acolo pe la ferme".

"Departe de sat sunt foarte mulţi mistreţi, distrug roada. Sătenii spun că sunt şi urme de porci prin lanurile de porumb".

Autorităţile locale susţin că nu pot soluţiona problema de unii singuri şi vor cere ajutorul conducerii regiunii.

"E nevoie să fie trimişi specialişti în agricultură ca să facă o evaluare a pagubelor aduse. După asta trebuie de întreprins anumite măsuri. Ştiu că acum este interzis vânatul mistreţilor, mai ales că suntem la graniţă cu Ucraina, dar suferă oamenii şi sunt necesare anumite măsuri", a declarat Dumitru Ianul, consilier local.

Recent, mistreţii au compromis mai multe terenuri şi în satul Cuhneşti din raionul Glodeni. Porcii au distrus într-o singură noapte cinci hectare de lucernă şi porumb.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu