Misterul paşapoartelor diplomatice

Embed:

Mister în cazul paşapoartelor diplomatice. Autoritatea care le eliberează spune că nu monitorizează numărul acestora şi nici nu ştie câţi deţinători de paşapoarte diplomatice avem. Ministerul de Externe, care duce evidenţa actelor, refuză însă să ofere informaţii despre acestea.

Marţi, pe 2 martie, ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip, a anunţat în şedinţa Guvernului, că Uniunea Europeană cere insistent Chişinăului să reducă numărul persoanelor care pot obţine un paşaport diplomatic.

Nu am reuşit să aflăm câţi funcţionari deţin astfel de paşapoarte, pentru că reprezentanţii Ministerului de Externe au refuzat să ne răspundă la întrebări. Angajaţii de la Externe au refuzat să ne ofere date concrete, inclusiv un interviu, pentru că au prea puţin timp. Ei s-au justificat printr-o scrisoare în care ne anunţă doar că în acest sens se elaborează un poroiect de lege de modificări a actualei legislaţii.

Iată care a fost răspunsul MAE: "Apreciem iniţiativa Dumneavoastra dar, avem prea puţin timp pentru un interviu, deaceea nu-l vom acorda. În prezent este în proces de elaborare un nou proiect de lege privind modificarea legislaţiei cu scopul de a revedea şi reduce categoriile de persoane care urmează să deţină dreptul la paşaport diplomatic şi de serviciu".

În prezent, 17 categorii de persoane pot deţine paşapoarte diplomatice. Este vorba de primele persoane în stat şi soţiile acestora, deputaţi, miniştri şi personalul diplomatic. De asemenea, preşedinţii de ţară, de Parlament şi prim-miniştrii se aleg cu aceste paşapoarte pe viaţă.loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu