MISTERUL AVIONULUI DISPĂRUT. De două zile, poliţiştii şi salvatorii sunt în căutare

Embed:
Avionul din Ucraina s-a făcut nevăzut în Moldova asemenea unui ac într-un stog cu fân. De două zile, poliţiştii şi salvatorii sunt în căutarea aparatului de zbor de mici dimensiuni, care a dispărut de pe radare la hotarul dintre raioanele Orhei și Telenești. În proces au fost implicate câteva drone şi o aeronavă mică. Totul a început vineri seară, când Ministerul Apărării a anunțat Inspectoratul General al Poliţiei că în zona satului Cucuruzeni nu mai vede pe radare un aparat de zbor venit din Ucraina. Sâmbătă, dis-de-dimineață, poliția și salvatorii au pornit în căutare.
Operaţiunea s-a extins în 15 localităţi. În special sunt cercetate regiunile forestiere şi nelocuite.

"La moment s-a verificat nouă localităţi, însă fără nici un rezultat pozitiv. În plan astăzi mai avem în jur la şase localităţi, o să vorbim cu cetăţenii din localităţi, o să efectuăm lucrări de căutare pe câmpii, pe dealuri.Unii oameni spun că au văzut, dar la general informaţii mai precise, concrete, la moment nu avem."

Unii oameni din Cucuruzeni spun că au văzut avionul.

"Eram în ogradă, încă de la Chişinău erau venite fete şi spuneau uite ce de jos merge avionul cela."

Alții afirmă că au fost alertați de un zgomot.

"S-a auzit zgomot şi m-am gândit în mintea mea, nu cumva cade."

Avionul a fost văzut și în satul vecin Chiștelnița, din raionul Telenești.

"A mers în partea aceasta.
- Ce fel de avion, era mare, mic? Era unul mic. "

"Am văzut un avion uşor, de acest sportiv, ușurel. După cum casa noastră e așezată, a mers înspre stânga spre Cucuruzeni. "

Aeronava căutata de salvatori şi poliţişti nu a ajuns în vizorul MoldATSA, singura întreprindere specializată în supravegherea traficului aerian. Conducerea afirmă că radarele nu pot detecta aparatele care zboară la o altitudine joasă.

"Este spațiul pe care noi nu suntem responsabili și noi nu avem posibilitatea şi tehnologia ca să monitorizăm, să constatăm sau să depistăm careva aeronave care zboară în zona ne controlată, la înălțimi joase, să spunem așa. Așa tip de aeronavă din Ucraina, din România, nu a fost înregistrată la noi, la nivel de control de spațiu aerian."

Veaceslav Frunze este contrazis de către piloţi, care afirmă că o aeronavă nu poate survola spațiul aerian moldovenesc fără acordul dispecerilor MoldATSA.

"Orice aeronavă care intenţionează să intre în spaţiul aerian al altei ţări dă un “flight plan”, anunţă MoldATSA că vrea să survoleze, cu aterizare sau fără spaţiul unei ţări, în orice caz autorităţile aeronautice din Republica Moldova ar fi trebuit să ştie despre zborul lui deasupra Republicii Moldova", a spus Veaceslav Frunze, administratorul interimar al MoldATSA. 

Unii salvatorii, care au refuzat să fie filmaţi, spun că cel mai probabil avionul a părăsit spațiul aerian moldovenesc fără să fie observat de autorități.

Lasă un comentariu