"Mişcarea Moldova Mare este un joc geo-politic. Nu trebuie să le permitem celor bolnavi să facă politică în ţară"

Embed:

Republica Moldova trebuie să fie foarte atentă la acţiunile care vor avea loc până la semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi mai mult după semnarea lui. Asta, deoarece acţiunile care au loc în ultima perioadă, inclusiv crearea Mişcării Populare Moldova Mare este un joc geo-politic. Declaraţiile au fost făcute de invitaţii la emisiunea Fabrika.

"Crearea acestei structuri, numită Mişcarea Populară Moldova Mare, se încadrează perfect în procesul de destabilizare geo-politic. E clar că reprezentanţii ei nu se limitează doar la hotarele Moldovei, ci vor să recurgă la destabilizarea situaţiei din ţară şi cu implicarea ţărilor vecine. În opinia mea este un ordin venit de sus, din Rusia. E o suită de acţiuni provocatoare", a declarat comentatorul politic Olga Nicolenco.

Potrivit comentatorului politic Roman Mihăieş, reprezentanţii acestei mişcări sunt periculoşi şi ar putea să producă dezordini în masă. "Cred că apariţia acestei mişcări este legată de excluderea din PCRM a grupării extremiste în frunte cu Mark Tkaciuk. Rusia, fiind în pană, încearcă să formeze noi construcţii politice ca să poată recupera ce a mai rămas până la alegerile din Moldova. Aceasta este prima mişcare a experţilor de la Moscova, crearea unei Mişcări Populare în frunte cu Formuzal, care probabil va avea misiunea de a încerca să tergiverseze semnarea Acordului de Asociere", a subliniat comentatorul politic.

Totodată, Mihăieş a spus că în următoarele săptămâni această Mişcare ar putea să facă declaraţii provocatoare la adresa României şi a Ucrainei.

"Ei declară război acestor ţări. Imaginaţivă că această grupare vine în Parlament. Va fi o grupare gălăgioasă care va avea pretenţii teritoriale şi va decide direcţia Moldovei, a României şi Ucrainei, va face mereu probleme guvernării şi va încerca să-şi rezolve problemele prin metode violente. Uitaţivă ce se întâmplă în Ucraina, dacă acolo se acţiona rapid era altceva, dar s-a lăsat ca anumiţi activişti să fie manipulaţi de anumite servicii secrete. Primarul Slavianskului este bolnav psihic, deci nu trebuie să le permitem celor bolnavi psihic şi narcomanilor să facă politică în Moldova şi să blocheze cursul de politică externă", a subliniat Roman Mihăieş.

Expertul în drept internaţional Vitalie Gămurari este de părere că problema în cauză şi ceea ce are loc acum în ţara noastră este ceva ce trebuia de prevăzut: "Aceste planuri sunt de mult gândite. Este un pericol pentru statalitatea ţării".

Publika.md aminteşte că trei partide de extrema stângă, o organizaţie neguvernamentală, dar şi un episcop cunoscut pentru implicarea activă în politică, au semnat un pact privind crearea Mişcării Populare Moldova Mare.

Scopul declarat al acestei mişcări este apărarea statalităţii ţării. Presa scrie, însă, că aceste persoane pun la cale destabilizarea situaţiei din Moldova, iar Serviciul de Informaţie şi Securitate dă asigurări că va contracara aceste intenţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu