Mirosul urât din Capitală a scos la iveală şi alte probleme. Dezvăluirile făcute în cadrul audierilor publice

Mirosul urât din Capitală a scos la iveală şi alte probleme. Mai mulţi aleşi municipali, care fac parte din Consiliul "Apă Canal Chişinău" spun că nu doar agenţii economici, care varsă deşeuri în râul Bâc, se fac vinovaţi de situaţia creată.

Consilierii municipali fac referire la peste 500 de mii de tone de nămol, care este depozitat pe un teren de lângă Capitală. Tot ei spun că lucrările de modernizare a staţiei de epurare sunt în întârziere. Totul a fost discutat în cadrul audierilor publice privind problema mirosului insuportabil din Capitală, la care "Apă Canal Chişinău" a refuzat să vină, menţionând, într-un comunicat, că evenimentul are tentă politică. 

La audieri au participat mai mulţi consilieri municipali, care au participat anterior la şedinţa Consiliului "Apă Canal Chişinău". Veaceslav Bulat spune că agenţii economici care aruncă deşeuri în râul Bîc sunt doar o parte a problemei.

"Problema noastră are trei dimensiuni. Prima este că, la sfârşitul lunii august, în staţia de epurare într-adevăr au fost devărsate deşeuri toxice. Cea mai mare problemă este ceea ce este acum la staţia de epurare. Sunt acele volume de peste jumătate de milion de tone de nămol, care stau împrăştiate la soare. Plus la asta, ceea ce iese acum din centrifugarea asta, iarăşi se duce la soare", a menţionat Veaceslav Bulat, membru al Consiliului Apă Canal Chişinău.

Iar Adrian Culai a spus că lucrările de renovare a staţiei de epurare, pentru care s-a contractat un împrumut de 63 de milioane de euro de partenerii de dezvoltare europeni, bat pasul pe loc. Deşi în luna septembrie trebuia deja să fie gata 60 la sută din lucrări, până acum, ar fi fost făcute lucrări în proporţie de 8 la sută. Culai mai spune că trei decantoare nu ar fi funcţionale.

"Să vă spun mai mult. A câştigat o companie care nu înţelegem cum a câştigat acest tender. În al doilea rând, la reparaţie, să înţelegeţi dumneavoastră, de 24 de milioane, lucrează cinci persoane. Vă imaginaţi ce se întâmplă acolo", a precizat Culai.

Fostul director al "Apă Canal Chişinău" spune însă că licitaţia a fost făcută după reguli şi nu-şi explică cele întâmplate.

"A fosta contractată compania germană cu renume. Cine stă acum în spatele celui cu care s-a semnat contractul nu vă pot spune, pentru că există deja voci în acest Chişinău, care nu este atât de mare, care spun că a intervenit cineva", a subliniat Veronica Hrerţa, fost director la Apă Canal Chişinău.

Totodată, la audierile publice au participat şi doctori în chimie, care au explicat consecinţele rezultatelor probelor făcute săptămâna trecută, care au arătat că nivelul de detergenţi, depăşeşte limita admisibilă de aproape 50 de ori, iar cel de azot amoniacal de 43 de ori.

"Când nimeresc la staţia de epurare, momentan scot din funcţie aceste microorganisme şi dacă scot din funcţie acest nămol activ, nu merge procesul de epurare. Iată prin ce se explică acest proces, prin deversarea unor cantităţi enorme de deversanţi şi a unor substanţe foarte toxice", a punctat Constantin Bulmaga, doctor habilitat în chimie.

De câteva săptămâni, Capitala este sufocată de un miros urât, care vine de la staţia de epurare. Reprezentanţii "Apă Canal Chişinău" au declarat că de vină ar fi doi agenţi economici, care aruncă deşeuri în râul Bîc, lucru negat de companiile vizate. Anterior, Procuratura Generală a deschis două cauze penale pe acest fapt.

Problema mirosului urât a ajuns şi în Parlament. Săptămâna viitoare vor fi organizate audieri la acest subiect. Anunţul a fost făcut pentru postul nostru de televiziune de democrata Violeta Ivanov, care este preşedintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu