Mirosul urât care persistă de câteva zile în Capitală, subiect de discuţii la şedinţa Guvernului

Subiectul privind mirosul urât care persistă de câteva zile în Capitală a fost discutat în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.

Potrivit ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a fost creat un grup de lucru, care investighează sursa poluării râului Bâc.

"Grupul de lucru format a prelevat probe pentru a vedea care este sursa de poluare, dacă este staţia de epurare, la moment avem datele probeleor. Demonstrează că sursa de poluare este staţia de epurare a municipiului Chişnău, ea nu poate epura apele uzate corespunzator din cauza apelor uzate care intră în staţie. Nu se respectă hotărârea de guvern ce pune în aplicare cerinţele pentru exploatarea sistemelor de colectare şi epurare a apelor uzate. Grupul de lucru format se deplaseaza la toţi agenţii economici, potenţial de producţie, pentru a verifica şi a întocmi procese verbale, dacă este cazul pentru a vedea dacă respectă legea. Primul agent economic verificat este Zernoff", a punctat Iuliana Cantaragiu, secretar de stat.

Cantaragiu a precizat că agentul economic va fi amendat: "E necesar să fie calculat şi prejudiciul adus mediului".

Premierul Maia Sandu a spus că sancţiunile trebuie să fie dure. 

Amintim că reprezentanţii Apă Canal Chişinău au declarat că mirosul urât care persistă de o perioadă în Chişinău ar fi rezltatul activităţii defectuase a două fabrici, care nu au staţie de pre epurare şi aruncă ape reziduale şi deşeuri, direct în Bîc. 

Între timp, Agenţia de Mediu a făcut publice primele rezultate ale probelor luate de la staţia de epurare din Chişinău. Acestea sunt îngrijorătoare. De exemplu, nivelul de detergenţi, depăşeşte limita admisibilă de aproape 50 de ori, iar cel de azot amoniacal de 43 de ori. Potrivit specialiştilor, aceşti parametri pun în pericol flora şi fauna râului Bîc. În schimb, fosta şefă "Apă Canal", Veronica Herţa spune că, de fapt, problema mirosului urât a reapărut în spaţiul public înainte de campania electorală, pentru că anumite formaţiuni ar avea interese.

Procuratura Generală a anunţat ieri că a deschis două procese penale în cazul mirosului urât din Capitală.

Lasă un comentariu