Mirosul de pâine proaspătă a pus stăpânire pe orașul Glodeni, unde s-a desfășurat prima ediție a Festivalului pâinii

Embed:

Mirosul de pâine proaspătă a pus stăpânire pe orașul Glodeni. Aici  s-a desfășurat prima ediție a "Festivalului pâinii", organizat de Consiliul Raional. Mai mulți producători, dar și gospodine au impresionat vizitatorii cu diverse produse de panificație, începând cu pâinea tradițională și hulubașii, și până la colacul miresei și cozonaci.

”Sfinți, crăciunei. Avem improvizat un spic de grâu. Colacul de botez, de cumetrie. Toată tradiția moldoveanului.”

Oamenii au umplut mesele cu bucate pe placul și gustul tuturor. Cei din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, spun că s-au pregătit minuțios de eveniment și că pe lângă pâinea coaptă, au adus și plăcinte de casă.


”Colacii sunt diferiți. Sunt pentru primirea oaspeților, la 40 de sfinți. Acesta la sărbătorile de Crăciun se pun în perete. Asta-i păscuța.”Unele gospodine au venit la festival cu rețete mai neobișnuite.


”Am pus drojdia și am lăsat la dospit. Numai cu lapte curat fac. Frământ și în loc de apă pun lapte și se primește o pâinică foarte gustoasă. Delicios.”

”Pâinea Mia. Aici sunt 45 de diverse produse și e fără drojdii. Cu semințe, făină de toate tipurile.”Chiar dacă rafturile magazinelor au un asortiment bogat de pâine, totuși unele femei din raionul Glodeni spun că preferă să coacă acasă, după rețeta moştenită din străbuni.”Îmi place să coc și pâine, și prăjituri. Ne-am deprins de mici. Mamele ne-au hrănit cu pâine coaptă în cuptor. Și eu tot coc și în cuptor și în plitele electrice. Când și cum.”

”În cuptor coacem pâine, dar nu e aluat dulce. Tradițional. Mă rog, așa au făcut bunicii, străbunicii, părinții mei, așa fac și eu.”Participanţii la festival spun că se mândresc cu un asemenea eveniment organizat la ei în localitate.

”Super. Cuvinte nu am. Foarte frumos. S-au pregătit excelent. Bravo lor.”

”E un festival binevenit, e pentru țărănimea de sat.”

Președintele raionului Glodeni speră că festivalul va deveni o tradiție anuală.


”Pâinea este produsul care nu ne lipsește de pe masă, este produsul care îl împărțim celor dragi atât în momente de bucurie, cât și în momente de tristețe. Totodată, promovăm și producătorii autohtoni, care se ocupă atât cu cerealele, cât și cu coacerea pâinii”, a declarat Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni.Atmosfera de chef și voie bună a fost asigurată de către ansamblurile folclorice din raion.

Lasă un comentariu