MIROSUL A AJUNS LA AUTORITĂŢI. Ministerul Mediului a creat un grup de lucru

Embed:
Ministerul Mediului a creat un grup de lucru care să investigheze cine se face vinovat de mirosul urât din Capitală. Sunt vizaţi agenţii economici din zonă. Responsabilii de la minister verifică dacă aceste companii au instalate propriile staţii de pre-epurare.

"Se deplasează acum, conform indicaţiilor, la toţi agenţii economici de producţie pentru a verifica şi a întocmi procesele verbale, dacă este cazul, dacă au instalaţii de pre-epurare", a declarat Iuliana Cantaragiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Mediului.

Apă-Canal Chişinău susţine că vinovate de mirosul urât din oraş sunt două fabrici, care nu au staţie de epurare şi varsă apele reziduale şi deşeurile direct în râul Bâc. Iuliana Cantaragiu a precizat că legislația permite suspendarea activității agentului economic care aduce prejudicii considerabile mediului, până ce acesta remediază problema.

Între timp, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația. Dar nu a reţinut exact datele din rapoarte, aşa că s-a încurcat în cifre.

"S-a confirmat şi faptul că în râul Bâc au fost aruncate mai multe kilograme, sute chiar, se pare două tone de capuri de peşte de la o altă întreprindere decât cele vizate în raportul doamnei."

Între timp, problema mirosului urât persistă şi în alte localităţi de pe malul râului Bîc. Un exemplu este şi satul Calfa din raionul Anenii Noi.

"E Doamne fereşte. Nu e niciun fel de igienă."

"S-a transformat râul Bîc într-o canalizare totală a Republicii Moldova. E o problemă foarte mare, nu a satului, acesta e afluentul Nistrului."

Procuratura Generală a anunţat ieri că a deschis două procese penale în cazul mirosului urât din Capitală.

Lasă un comentariu