Miroslav Klose, brazilianul Ronaldo şi Davor Şuker sunt golgheterii ultimilor ediţii a Cupei Mondiale de fotbal

Embed:

Pentru această performanţă aceştia au primit Gheata de Aur. Recordul însă îl deţine francezul Just Fontaine, care în 1958 la mondialul din Suedia a marcat cele mai multe goluri la un turneu final, 13.

Gheata de Aur a unui turneu final a Campionatului Mondial se acordă jucătorului care a înscris cele mai multe goluri în competiţie.

Publika TV vă prezintă toţi deţinătorii acestui trofeu, golgheterii celor 18 ediţii a turneelor finale.

Cei mai buni marcatori a primelor 5 ediţii a mondialelor au fost argentinianul Stabile cu 8 goluri, Nejedly din Cehia cu 5 reuşite, brazilienii Leonidas şi Ademir cu 7 goluri şi respectiv 9 goluri, şi Kocsis din Ungaria care marcat de 11 ori.

La mondialul din Suedia 1958, francezul Just Fontaine a stabilit un record care rezistă până astăzi: cele mai multe goluri marcate la o ediţie a Cupei Mondiale, 13.

Garrincha, Vava, Sanchez, Jerkovici, Ivanov şi Albert fiecare cu câte 4 reuşite au fost golgheterii ediţiei din Chile, 1962.

La turneul final din 1966 golgheter a devenit portughezul Eusebio cu 9 goluri, în 1970 neamţul Muller cu 10 reuşite, în 1974 Lato din Polonia cu 7 goluri, în 1978 argentinianul Kempes cu 6 reuşite, iar în 1982 italianul Rossi cu 6 goluri.

Gary Lineker din Anglia, a fost golgheter al mondialului din Mexic, 1986, cu 6 reuşite.

Italianul Salvatore Schillaci a înscris 6 goluri şi a devenit cel mai bun marcator al competiţiei din Italia 1990.

La mondialul din SUA 1994, au fost 2 golgheteri bulgarul Hristo Stoichkov şi rusul Oleg Salenko ambii cu câte 6 goluri.

Davor Suker din Croaţia a perforat de 6 ori poarta adversarilor şi a primit Gheata de Aur în ediţia din Franţa, 1998. Brazilianul Ronaldo a fost cel mai bun marcator în 2002 în Coreea şi Japonia cu 8 reuşite.

Ultima ediţie a Campionatului Mondial a avut loc în Germania în 2006. Nemţii nu a putut câştiga titlul mondial însă aceştia au avut un alt motiv de bucurie: golgheterul competiţiei a fost Miroslav Klose cu 5 goluri înscrise.

Mondialul din Africa de Sud, va fi pentru Klose cel de-al treilea turneu final la care va participa. Klose este singurul dintre foştii golgheteri care are şansa să cucerească pentru a doua oară acest titlu. Cel mai experimentat fotbalist din tabăra Germaniei are, de asemenea, ocazia să depăşească recordul lui Ronaldo care a marcat 15 goluri la Campionatele Mondiale.

loading...

Lasă un comentariu