MIROS URÂT ÎN CAPITALĂ. Ce spun responsabilii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cei de la Apă-Canal Chişinău

Embed:
Un miros înţepător sufocă din nou Chişinăul. De câteva zile, în Capitală se simte un iz puternic de toaletă. Mirosul urât a pătruns deja şi în casele oamenilor, care se plâng că autorităţile nici măcar nu ştiu exact care este sursa poluării.

După zilele toride, seara în Chişinău miroase ca într-un veceu de la ţară. Cele mai afectate sectoare sunt Botanica, Ciocana şi Centru.

"Tare mult mă deranjează. Deschidem fereastra pentru a aerisi în casă, mai tare miroase. În ultima vreme, tare des. Cineva spunea că o să oprească mirosul, să-l înlăture toate problemele. Adică nimeni nu face nimic", a spus un bărbat.

Localnicii mai susţin că mirosul care persistă de câteva zile s-a îmbibat deja în casele lor:

"Un miros foarte puternic, mai ales: joi, vineri și sâmbătă. Dacă scoți hainele să le usuci, a doua zi trebuie să le pui din nou în mașină. Se îmbibă un miros neplăcut”".

"În general, mirosul este insuportabil, astfel încât îți vine să vomiți. Din cauza mirosului, noi ne trezim noaptea. Noi nu înțelegem ce fel de miros și de unde vine. Anume, noaptea și dimineața devreme".

Responsabilii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului presupun că mirosul urât este de la staţia de epurare, de unde au fost prelevate probe. Ipoteza ecologiştilor este susţinută şi de fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu, care a declarat într-un filmuleţ postat pe Facebook că staţia de epurare e defectată şi apa reziduală curge direct în râul Bîc.

"Un morman de spumă şi un morman de multă mizerie şi este pentru că este o defecţiune majoră la staţia de epurare, iar apele ajung într-o formă neepurată în râul Bâc", a precizat Valeriu Munteanu.

Însă, aceste supoziții sunt negate categoric de cei de la Apă-Canal Chişinău, în gestiunea căreia se află staţia de epurare.

"Deversări suplimentare nu se fac, nu se transportă nămol din primăvară, noi prelucrăm nămolul prin centrifuge, ceea ce înseamnă eliminarea mirosului", a declarat Nadejda Fotescu, purtător de cuvânt Apă-Canal.

Purtătorul de cuvânt al companiei Apă-Canal susţine că sursa de poluare ar fi un producător de vodcă de pe strada Munceşti. Ne-am deplasat la întreprinderea respectivă, de unde am încercat să obţinem o reacţie, însă, reprezentanţii acesteia au încuiat uşa imediat ce ne-au observat.

Deşi problema afectează direct mii de oameni, până acum primăria Capitalei nu a avut nicio declaraţie pe marginea subiectului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu