Miros insuportabil în satul Puhoi: Deşeurile fabricii de vinuri se varsă în pârâul din localitate

Embed:

Problemă ecologică în satul Puhoi, din raionul Ialoveni. 70 la sută din deşeurile fabricii de vinuri se varsă în pârâul Puhoi, care străbate localitatea. Oamenii spun că, deja de ani de zile, din cauza apei murdare, sunt nevoiţi să suporte mirosul urât. Criza financiară şi lipsa unei staţii de epurare sunt de vină, susţine conducerea fabricii.

Oamenii spun că, în sat miroase insuportabil mai ales seara şi dimineaţa.

"Miroase neplăcut ca a zdohnitură, a murdărie. Nu pot deschide geamul, cum să deschid geamul dacă vine mirosul", a menţionat o săteancă.

"Noi suntem bolnavi. Din cauza murdăriilor şi a drojdiilor, care vin de la dânşii", a explicat un locuitor.

Administraţia locală a sezisat de nenumărate ori conducerea fabricii de vinuri. Mai mult, a fost eliberată şi o autorizaţie pentru construcţia unei staţii de epurare.

"Din momentul începerii procedurii preliminare, eu consider că puţin se tergiversează. Problema există din perioada Uniunii Sovietice", a declarat primarul satului Puhoi, Petru Frunze.

Fabrica are o staţie de epurare, dar aceasta prelucrează doar 30 la sută din reziduuri. Celelalte deşeuri ajung în pârâul Puhoi, care s-a transformat în canal de scurgere. Conducerea fabricii promite că, în curând, va încheia construcţia unei staţii mai mari de prelucrare a deşeurilor.

"În 2-3 saptămâni noi apropiem şi sperăm când va începe sezonul de prelucrare a poamei. Vom intra în sezon cu staţie de epurare nouă", a menţionat Nicolae Gherganov, şef de producţie, fabrica de vinuri.

Pârâul Puhoi este afluent de stânga al râului Botna. În satul Puhoi locuiesc aproape 6000 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu