MIROS ÎMBIETOR în satele Moldovei. Gospodarii taie porcul cu câteva zile înainte de Sfântul Vasile

Embed:
În gospodăriile moldovenilor e mare agitaţie cu doar câteva zile înainte de Sfântul Vasile. Cei care nu au tăiat porcul în ajun de Crăciun, aşa cum este tradiţia, o fac acum şi încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Godacul care s-a îngrăşat bine pe parcursul anului este sacrificat, iar gospodinile pregătesc din carne tot felul de bucate.

În familia lui Ion Strelciuc din satul Caracui, raionul Hânceşti, este deja o tradiţie să taie porcul înainte de Sfântul Vasile. Pentru început, animalul este pârlit cu paie, ca şoricul să fie mai moale şi mai gustos.

"Metoda asta o ştiu de la părinţi, de la bunei. De obicei îl pârlim de vreo două ori, de asta depinde şi şoricul cât va fi de moale. Coacerea se face mai bine când avem jăratic, nu pară sau fum", a menţionat gospodarul.

După ce a fost pârlit bine, porcul este spălat şi apoi tranşat: "Îl spălăm şi înmuiem bine funingina. După asta, îl udăm cu apă şi îl frecăm cu sare, şoricul o să fie mai moale".

Ziua în care este tăiat porcul, este un prilej de bucurie şi pentru copii. Ei sunt primii care gustă din coada şi urechile godacului, dar nu înainte de a-l încăleca. Tradiţia spune că dacă fac asta, copiii vor avea noroc tot anul, iar carnea va fi mai gustoasă.

După ce se încheie tot ritualul, gospodarii fac o masă comună, numită şi "pomana porcului. Toţi care au participat la proces, gustă din tradiţionala friptură, gătită la ceaun.
loading...

Lasă un comentariu