"Mircea Snegur i-a propus lui Ion Iliescu UNIREA, în schimbul funcţiei de vicepreşedinte al României"

Mircea Snegur i-a propus lui Ion Iliescu unirea Republicii Moldova cu România. În schimb, primul preşedinte al Republicii Moldova a cerut să i se garanteze funcţia de vicepreşedinte al României. Aceste evenimente se derulau în anul 1991, mărturiseşte pentru elldor.info Aurel Preda, ministrul consilier român care a redactat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. "Este o aiureală", neagă Ion Iliescu.

"Dacă tot faceţi Constituţia acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreşedinte", a solicitat acum 21 de ani Mircea Snegur.

"Redactarea Declaraţiei de Independenţă fost concepută ca un prim pas spre reunificarea celor două state româneşti. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreşedinte al României, care să rămână vacant până când se va realiza unirea. Apropiaţii lui Ion Iliescu nu au acceptat", precizează Aurel Preda.

Mai mult, Preda povesteşte că refuzul final a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la Comunitatea Statelor Independente (CSI). El ar fi aşteptat preţ de două ore la aeroport. "Domnul preşedinte Ion Iliescu zice să mergeţi şi să semnaţi tratatul", i s-a răspuns primului preşedinte.

De cealaltă parte, Ion Iliescu neagă cu vehemenţă aceste afirmaţii. "Este o aiureală de-a lui Preda. Nu a existat o asemenea propunere. Era o perioadă tulbure, nu era posibil aşa ceva", a fost răspunsul liderului de la Cotroceni.

Ambasador dr. Aurel Preda, profesor universitar emerit, preşedinte al Asociaţiei Române de Politică Externă, a lucrat în Subcomitetul ONU pentru definirea agresiunii şi a participat la negocieri bilaterale dificile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu