MIRACOLUL PAŞTELUI! Istoria Focului Haric, care se aprinde în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Embed:

Focul Haric este considerat un miracol al Ortodoxiei. După ce Mântuitorul a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare.

Zeci de mii de pelerini merg la Ierusalim pentru a asista la minune, alături de milioane de telespectatori din întreaga lume. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a se convinge că nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, îl înconjoară de trei ori.

Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. Biserica Ortodoxă afirmă că Focul Haric este un foc imaterial care coboară ca un fulger prin cupola Bisericii Sfântului Mormânt după ce patriarhul grecesc înalţă în trei limbi rugăciunea "Să ne rugăm să vie Lumina!".

Citeşte şi Noaptea Învierii, DIFUZATĂ LIVE. Unde va putea fi urmărită Sfânta Slujbă

În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea.

Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.

PUBLIKA.MD aminteşte că Mitropolitul Vladimir, însoţit de o delegaţie de clerici, au pornit ieri dimineaţă, la Ierusalim, după Focul Haric. Acolo, Mitropolitul va avea o întâlnire cu Patriarhul Ierusalimului, după care va participa la slujba în cadrul căreia se pogoară și se aprinde Sfânta Lumină. 

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei, focul haric va ajunge în ţară sâmbătă seara, în ajun de Paște. Acesta va fi adus în fața Catedralei Mitropolitane "Nașterea Domnului" din Capitală, unde va fi împărțit preoților și credincioșilor pentru a ajunge în toate bisericile din ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu