Ministrul Tudor Ulianovschi s-a întâlnit cu Preşedintele Elveției la Forumul Economic Mondial de la Davos

În marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova-Elveția cu Preşedintele Elveției, Ueli Maurer, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi tot sprijinul pentru aprofundarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării comercial-economice.

Un alt subiect al discuțiilor s-a axat pe reafirmarea intenţiei Republicii Moldova de a semna un acord de liber schimb cu statele membre ale EFTA (European Free Trade Area), în context Ueli Maurer reiterând susţinerea fermă a Elveţiei pentru realizarea acestui deziderat. Șeful diplomaţiei moldoveneşti a adresat o invitaţie Preşedintelui Ueli Maurer de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova pe parcursul anului curent.

La Davos Ministrul Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere şi cu Ministrul Federal pentru Afaceri Externe al Elveţiei, Ignazio Cassis. În cadrul dialogului, oficialii au discutat despre valorificarea asistenței elvețiene în cadrul noii Strategii de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021, în special în noile domenii de asistență precum dezvoltarea educației vocaționale, extinderea întreprinderilor mici și mijlocii, crearea locurilor de muncă, etc.  În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că prin atragerea noilor investiţii vor fi susţinute eforturile  Republicii  Moldova în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a țării, contribuind la modernizarea statului şi creşterea nivelului de trai a cetățenilor noștri.

Șeful diplomației moldovenești a salutat implementarea cu succes a proiectelor din cadrul Strategiei de dezvoltare a Elveţiei, totodată solicitând includerea Republicii Moldova în calitate de ţară beneficiară a programelor economico-investiţionale ale Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economie (SECO).

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei gestionează peste 500 de programe destinate ţărilor în curs de dezvoltare din regiunea Europei de Est şi de Sud, a căror obiectiv este de a facilita integrarea în economia globală prin consolidarea politicilor economice, extinderea infrastructurii, dezvoltarea antreprenoriatului, promovarea comerţului şi consolidarea competitivităţii în circuitul comercial internaţional prin accesul la noi pieţe de desfacere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu