Ministrul Tudor Ulianovschi a participat la un round-table al clubului "Chatham House"

Ultimele evoluții în dosarul transnistrean și eforturile autorităților naționale privind soluționării diferendului pe cale politică, reieșind din principiul suveranității și integrității teritoriale al Republicii Moldova, au constituit temele principale al discuției Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi,  în cadrul clubului ”Chatham House” cu participarea corpului diplomatic acreditat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Anglia.

Prezentând ultimele evoluții în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că  în cadrul ultimelor reuniuni în formatul „5+2” de la Berlin, Viena şi Roma a fost înregistrat un progres substanţial în promovarea măsurilor de întărire a încrederii dintre două maluri. ”Voi invoca în acest sens cele şase decizii protocolare vizând deschiderea podului de peste Nistru, de la Gura Bâcului – Bâcioc, asigurarea bunei funcţionări a şcolilor din Transnistria cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor de studii de la Tiraspol, restabilirea legăturii telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole de după traseul Tiraspol-Râbniţa, admiterea în traficul rutier internaţional a automobilelor din regiunea transnistreană, care, într-un final, ne-au permis să facem un pas înainte în direcția respectivă”, a spus șeful diplomației moldovenești.

În context, Ministrul Tudor Ulianovschi și-a exprim speranţa că şi preşedinţia italiană a OSCE din acest an va contribui efectiv la dezvoltarea acestei dinamici pozitive, inclusiv vizând asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

”În acelaşi timp, trebuie să recunosc că Republica Moldova rămâne în continuare extrem de vulnerabilă în condiţiile desfăşurării în regiune a unui război hibrid fără precedent, având în vedere dependenţa tradiţională a ţării mele faţă de resursele energetice ale Rusiei şi de comerţul cu această ţară. Sperăm că într-o perspectivă apropiată, noi vom reuşi să ne diversificăm sursele de energie şi să ne afirmăm pe noile pieţe de desfacere, îndeosebi pe piaţa europeană”, a punctat Tudor Ulianovschi. 

Referindu-se la Proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, inclus pe agenda Adunării Generale ONU pentru data de 22 iunie 2018, Ministrul Afacerilor Externe a accentuat că este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federația Rusă și pe necesitatea retragerii Grupului Operativ al Trupelor Ruse, conform principiilor de drept internațional și Cartei ONU, menționând că Republica Moldova așteaptă o susținere din partea statelor ONU, reieșind tot din aceleași principii de drept internațional și Cartei ONU – demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova. Totodată, a fost discutata necesitatea înlocuirii misiunii militare actuale de menținere a păcii cu o misiune multinațională civilă de pacificatori.

În cadrul dialogului participanții au adresat mai multe întrebări legate atât de problematica transnistreană, cât și de impactul situației din Ucraina asupra securității regionale și europene, procesului de reglementare a diferendului, etc. O parte din întrebări s-a referit la situația politică din Republica Moldova, perspectivele cursului european al țării, precum și alegerile parlamentare din acest an.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu