Ministrul Sănătăţii, despre pericolul coletelor livrate din China şi când vor ajunge în Moldova testele pentru diagnosticarea pacienţilor cu coronavirus

Coletele venite din China nu reprezintă nici un risc, iar în Republica Moldova la momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus. Declaraţia a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei emisiuni pentru TVR Moldova.

"Coletele venite din China nu reprezintă nici un risc. Virusurile reci tind să supravieţuiască mai puţin de 24 de ore în afara corpului uman. De asemenea, virusul nu ar putea supravieţui mai mult de câteva ore pe suprafeţe plastice sau din alte materiale, pe distanţe atât de lungi,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte, iar Republica Moldova este pregătită pentru a face faţă unor eventuale îmbolnăviri cu coronavirus.

"La momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova şi nici în ţările vecine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să realizăm măsurile de precauţie. Am determinat sarcini concrete în instituţiile de sănătate. Am dotat cu medicamente şi dispozitive medicale ca să fim pregătiţi pentru orice. Simptomele sunt aceleaşi ca şi în cazul gripei, însă trebuie să fie respectate nişte reguli elimentare. În primul rând, cei care au ieşit din ţară trebuie obligatoriu la întoarcere să efectueze un control la medicul de familie. Este necesar să evităm locurile aglomerate şi nu în ultimul rând să ne spălăm cât mai des pe mâini", a menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova în curând vor ajunge mai multe teste care diagnostichează periculosul virus: "Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să ne ofere 150 de teste rapide cu o precizie foarte înaltă pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus" a precizat Viorica Dumbrăveanu.
loading...

Lasă un comentariu