Ministrul Popescu nu cunoaşte poziţia oficială a Kievului, chiar dacă oficiali din Ucraina şi-au exprimat dezamăgirea, după votul de la APCE

Embed:

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, intenţionează să facă în curând o vizită în Ucraina pentru a afla poziţia oficială a Kievului, după votul de la APCE, în urma căruia Rusia a recăpătat dreptul de vot în cadrul acestei structuri a Consiliului Europei. Asta deşi mai mulţi oficiali din Ucraina au făcut numeroase declaraţii prin care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de susţinerea Federaţiei Ruse, inclusiv de deputaţii moldoveni Andrei Năstase şi Vlad Batrâncea. Anunţul a fost făcut în cadrul unui briefing, organizat după o întrevedere cu ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

"În viitorul apropiat voi merge la Kiev. Căutăm o dată care convine atât nouă, cât şi partenerilor noştri din Ucraina. Avem determinarea să ne asigurăm că această situaţie de la Strasbourg nu afectează relaţia noastră", a menţionat Nicu Popescu.

Întrebat dacă şi după votul delegaţiei ţării noastre în cadrul APCE, Rusia continuă să fie considerată ţară ocupantă, în condiţiile în care trupele ruse staţionează de zeci de ani pe teritoriul Moldovei, iar în Ucraina a ocupat Crimeea, ministrul Nicu Popescu a evitat să dea un răspuns concret:

"(Reporter) - În contextul acestui vot, cumva va fi schimbată atitudinea faţă integritatea teritorială a Ucrainei în viziunea Republicii Moldova? Şi dacă în continuare consideraţi că Rusia este ţara ocupantă în condiţiile în care a anexat Crimeea, iar pe teritoriul ţării noastre staţionează ilegal trupele ruseşti?

(Popescu) - Vom avea un alt briefing separat, detaliat referitor la relaţiile între Moldova şi Ucraina. Recunoaştem integritatea teritorială a Ucrainei".

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, care efectuează o vizită de două zile în ţara noastră, a fost mai ferm în declaraţii.

"Noi trebuie să respectăm punctele de vedere ale altor ţări, 20 de procente din teritoriul Georgiei sunt ocupate de Rusia, noi ştim despre ocuparea Crimeei şi agresiunea în regiunea Donbass, din cauza alegerii pe care au făcut aceste ţări. Noi condamnăm acest lucru", a precizat Linas Linkevicius.

Recent, Nicu Popescu a declarat că Guvernul nu poate să le recomande deputaţilor delegaţi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cum să voteze şi nici nu poate oferi explicaţii privind acţiunile deputaţilor.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popşoi, a menţionat însă că s-a consultat cu reprezentanţii ministerului de Externe, cu prim-ministrul Maia Sandu, precum și cu partenerii din Ucraina, iar la final a decis să nu susţină revenirea Federaţiei Ruse la APCE.

Nu este clar de ce reprezentanţii ministerului de Externe nu i-au sfătuit şi pe Andrei Năstase şi Vlad Bătrîncea să voteze împotrivă, întrucât cei trei membri delegaţi la APCE fac parte din aceeaşi coaliţie de guvernare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu