Ministrul Oleg Efrim, la întâlnire cu omologul său ceh. Despre ce au discutat

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit, astăzi cu omologul său ceh, Jiri Pospisil, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Praga. Efrim este însoţit de directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Veaceslav Ceban. Cei doi au avut o întrevedere cu Vladimir Stiborik, președinte al Curții Superioare din Republica Cehă, și au vizitat Memorialul și Penitenciarul Pankrac din Praga.

Principala temă abordată în cadrul discuțiilor dintre ministrul Justiției şi oficialitățile cehe a vizat reforma inițiată de autoritățile de la Chișinău în sectorul Justiției. Interlocutorii au constat că există un şir de probleme pe care le întâmpină astăzi Republica Moldova, similare celor cu care s-a confruntat Cehia în faza de preaderare la Uniunea Europeană. Printre acestea se numără rezistența pe care o opun oricăror schimbări unii dintre cei mai importanți actori din sectorul Justiției, modificarea sistemului de executare a deciziilor judecătorești şi competențele la care pretind instanțele specializate.

Ministrul ceh al Justiției a apreciat eforturile Guvernului de la Chișinău în aplicarea reformelor, pe calea asocierii la Uniunea Europeană. Jiri Pospisil a menționat, totodată, că în anumite privințe, țara sa ar putea chiar prelua din experiența Republicii Moldova. Drept exemplu ar putea servi delimitarea competențelor și rolul pe care îl joacă în sistemul Justiției Consiliul Superior al Magistraturii, instituție despre a cărei înființare în Cehia se discută abia acum.

La rândul său, Oleg Efrim i-a adresat omologului său de la Praga o invitație de a vizita Republica Moldova, pentru a semna un acord de colaborare dintre cele două ministere de Justiție. Jiri Pospisil a acceptat oferta, anunțându-și disponibilitatea de acorda toată asistența necesară Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu