Ministrul Monica Babuc – prezentă la spectacolul aniversar "Casa Mare" în cinstea lui Ion Druță

Scriitorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță a împlinit ieri, 3 septembrie, onorabila vârstă de 90 de ani. Cu această ocazie, la Teatrul Național ,,Mihai Eminescu” a fost jucată celebra piesă a prozatorului – ,,Casa Mare”, în regia lui Alexandru Cozub. La eveniment a participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc.

În discursul său, oficialul a menționat că orice întâlnire cu opera lui Ion Druță lasă urme adânci în sufletul fiecăruia, întrucât aceasta a marcat generaţii întregi, îmbogăţind patrimoniul scris al țării noastre. ,,Simbol al omeniei, dragostei și al cumsecădeniei, ,,Casa Mare” reprezintă colțișorul sufletului unde omul își păstrează ceea ce are mai nobil și mai curat. Această capodoperă a literaturii este un veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi”, a afirmat Monica Babuc.

Menționăm că premiera spectacolului  a avut pe 29 aprilie 2016, iar la data de 13 mai a aceluiași an piesa a fost jucată în prezența maestrului Druță.

În rolurile principale interpretează actorii Margareta Pântea și Victor Nofit. Din distribuție mai fac parte actorii Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan-Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric,Olga Guţu-Cucu.

Piesa ,,Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul central al Armatei Sovietice din Moscova, iar în 1962 la Teatrul muzical-dramatic „A. S. Puşkin” din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în rolul principal, regia fiind semnată de Victor Gherlac. Mai apoi, în anii ′90, la Teatrul-studio „Mihai Eminescu” a avut loc montarea acestei drame de către regizoarea Nicoleta Toia, în rolurile principale – Viorica Chirca și Petru Hadârcă.

Având un mare succes la public și apreciată de critica teatrală, piesa „Casa Mare” a fost drama de debut care a deschis calea unei serii de piese semnate de Ion Druță și montate în mai multe teatre din spațiu ex-sovietic. În anul 1967, Ion Druță a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești pentru această piesă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu