Ministrul Justiţiei: Concursul pentru funcţia de Procuror General, ANULAT

Embed:

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va anula rezultatul concursului de selectare a candidaturilor pentru funcţia de procuror general. Şi asta pentru că nu a întrunit toate condiţiile legale. De vină sunt şi unele instituţii ale statului care au refuzat să ofere informaţii despre candidaţi, a declarat ministrul. Mai mult, Stamate spune că unul din membrii comisiei a apreciat în mod vădit disproporţionat un candidat.

"Analiza suplimentară pe care am efectuat-o personal în calitate de ministru al Justiției în ultimele trei zile, nu-mi permite să spun că a întrunit condițiile stabilite de lege.", a declarat Stamate. 

Cei patru candidaţi care au fost selectaţi în urma concursului sunt juristul Vladislav Gribincea, procurorii Veaceslav Soltan şi Alexandr Stoianoglo, precum şi ofiţerul CNA Oleg Crâşmaru.

Comisia specială a decis să le reexamineze dosarele, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că unii dintre ei ar avea probleme de integritate. Zilele trecute, Igor Boţan, unul dintre membrii comisiei, ne-a declarat că lista a rămas aceeaşi. Astăzi însă, ministrul Justiţiei a declarat că nu poate trimite cele patru candidaturi Consiliului Superior al Procurorilor.

"Rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea şi asigurarea integrității candidaților.", declară Stamate. 

Candidaţii nu au fost verificaţi minuţios, pentru că unele instituţii ale statului au tăinuit informaţii despre ei. Ministrul nu a precizat care anume.

"Unele autorități au refuzat să ne ofere informație solicitată, deşi, este vădit un interes public sporit în acest caz. Astfel, ne-am bazat, în mare parte, pe informație disponibil public. ", susţine ministrul Justiţiei. 

De asemenea, au apărut suspiciuni în legătură cu punctajul acordat de către un membru al comisiei unui candidat. Olesea Stamate nu a precizat despre cine este vorba, dar a menţionat că doi din cei şase membri nu au acceptat ca numele lor să fie făcute publice alături de punctajul oferit. Din tabelul prezentat de Olesea Stamate, lipsesc numele fostei judecătoare Raisa Botezatu şi al lui Petru Bobu, desemnat de către preşedintele Parlamentului: 

"Observați disproporționați evaluați unii candidați, nu zic este la intima convingere a fiecărui membru a comisiei să evalueze candidații cum consideră necesarul dacă este să comparăm punctajul oferit pentru acești candidați de toţi ceilalți membri ai comisiei veţi observa o eventuală trucare a acestei evaluări."

Potrivit ministrului, în cazul în care s-ar exclude punctajul disproporţionat oferit de acel membru al comisiei, lista finală a celor patru candidaţi ar arăta altfel: 

" I-am avea în lista finală pe Vladislav Gribincea pe primul loc, Alexandr Stoianoglo pe locul doi, Crîşmaru Oleg pe locul trei şi Gligor Ştefan pe locul patru, domnul Soltan nici nu s-ar mai găsi în această listă."

Potrivit deschide.md, membrul comisiei, de care se arată nemulţumită Olesea Stamate, ar fi Petru Bobu. Acesta a fost desemnat în componența comisiei de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia.

loading...

Lasă un comentariu