Ministrul german de interne Horst Seehofer se pregăteşte să demisioneze din fruntea CSU. Care este motivul

Ministrul german de interne Horst Seehofer, care a avut de-a lungul timpului mai multe dispute pe tema migraţiei cu cancelarul Angela Merkel, va demisiona din postul de lider al Uniunii Creştin Sociale (CSU, aripa bavareză a formaţiunii lui Merkel, Uniunea Creştin Democrată, CDU), scrie agerpres.ro.

Seehofer intenţionează de asemenea să demisioneze din funcţia sa ministerială înainte de sfârşitul mandatului actualului legislativ, au menţionat duminică seara sursele din CSU.

Horst Seehofer ar urma să facă o declaraţie cu privire la demisie săptămâna aceasta, pentru ca noul lider al partidului să fie ales la o conferinţă a CSU la începutul anului viitor.

Potrivit surselor, conservatorul în vârstă de 69 de ani nu a precizat când va renunţa şi la funcţia de ministru, dar a dat de înţeles că nu doreşte să-şi menţină acest rol dacă renunţă la şefia CSU. Legislatura curentă se încheie la sfârşitul lui 2021.

"2019 va fi anul înnoirii CSU", ar fi spus Seehofer.

Disputele dintre Seehofer şi Merkel pe tema migraţiei şi securităţii frontierelor au fost considerate responsabile de scăderea popularităţii tuturor formaţiunilor din coaliţia guvernamentală - CSU, CDU şi social-democraţii din SPD.

În plus, liderul veteran al CSU, care a rezistat unor apeluri repetate la a-şi prezenta demisia din fruntea Internelor, a fost implicat recent într-o dispută legată de violenţele extremiste din timpul protestelor de la Chemnitz (est), după ce l-a susţinut pe şeful serviciului de informaţii interne Hans-Georg Maassen - în prezent demis - , care a părut să minimalizeze violenţele.

Sprijinul pentru CSU a scăzut cu peste 10% în alegerile de luna trecută din Bavaria, formaţiunea lui Seehofer pierzându-şi majoritatea absolută în parlamentul landului pe care îl domina din 1957.

Informaţiile privind demisia lui Seehofer survin în general într-un moment tulbure pentru politica germană, aminteşte dpa: după dezastrul de la alegerile de luna trecută din landul Hessa, şi Angela Merkel a anunţat că va demisiona de la conducerea CDU şi că actualul mandat de cancelar va fi ultimul.

Succesorul cel mai probabil al lui Horst Seehofer la conducerea CSU este Markus Soeder, ales în martie premier în Bavaria.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu