Ministrul Educaţiei: Liceele "Orizont" sunt instituţii private, iar statutul lor nu poate fi schimbat de minister

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Corneliu Popovici a venit cu o reacţie pe marginea acuzaţiilor lansate de către vicepreşedintele PAS Igor Grosu la adresa şefului statului.  

Corneliu Popovici susţine că nu ştie nimic despre posibila înţelegere între Dodon şi Erdogan.  

"Instituţiile din sistemul "Orizont" sunt instituţii private, respectiv, statutul lor nu poate fi schimbat la iniţiativa Ministerului Educaţiei. Statutul se schimbă aici pe loc. Din câte cunosc eu, acționarii majoritari ai acestei reţele se află pe teritoriul României", a declarat Corneliu Popovici pentru Publika.

Amintim că șapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private moldo-turce, au fost declaraţi indezirabili şi îndepărtați din ţara noastră. Atunci, autoritățile au declarat că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, spionaj şi pedofilie.

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe fapt. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care Guvernul a fost obligat să achite, în total, prejudicii morale în valoare de 125 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci care s-au adresat la CEDO. Unul dintre profesorii expulzaţi a fost condamnat în Turcia la şapte ani şi jumătate de închisoare. Toţi şapte se declară nevinovaţi.

Profesorii au fost expulzaţi la începutul lunii septembrie 2018, iar peste o lună a fost inaugurată clădirea Președinției, după ce a fost renovată cu suportul financiar al Turciei. La eveniment a participat şi liderul de la Ankara, Recep Erdogan.

Preşedintele Dodon a fost acuzat că a stat în spatele îndepărtării cetăţenilor turci în schimbul renovării Preşedinţiei. Şeful statului a respins învinuirile. 

 

â

loading...

Lasă un comentariu