Ministrul Educaţiei îi îndeamnă pe elevi să "DEZÎNVEŢE"

Embed:

"Dacă fiecare dintre noi ar fi rugat să răspundă la întrebarea cine te-a marcat cel mai mult în viaţă, cred că majoritatea ar evoca numele unui profesor sau al unei profesoare", aşa îşi începe mesajul ministrul Educaţiei, Maia Sandu, cu prilejul Zilei Profesorului.

Felicitarea ministrului conţine şi o greşeală. Maia Sandu i-a îndemnat pe elevi "să poată învăţa să înveţe, să dezînveţe şi să înveţe din nou".

Mesajul integral al ministrului Educaţiei îl puteţi vedea mai jos:

Dacă fiecare dintre noi ar fi rugat să răspundă la întrebarea cine te-a marcat cel mai mult în viaţă, cred că majoritatea ar evoca numele unui profesor sau al unei profesoare.

Noi ne dorim astăzi un sistem educaţional modern pe măsura provocărilor secolului 21, acesta trebuie să fie flexibil, creativ, îndrăzneţ, provocator şi complex. Ca să ajungă oameni de succes, elevii noştri trebuie să se poată adapta oricăror schimbări şi provocări care le va duce viiotorul. Pentru aceasta, ei trebuie să poată gândi critic, să poată rezolva probleme, să poată opera cu multitudinea de surse informaţionale moderne, să poată învăţa să înveţe, să dezînveţe şi să înveţe din nou.

Niciun curriculum, oricât de bine proiectat, şi nici materialele sau mijloacele moderne nu pot asigura acest lucru dacă nu există profesorul.

 Profesorul este cel care realizează de facto acea transformare a principiilor unui învăţământ modern în practici de succes la fiecare lecţie, în fiecare zi. Profesorul este cel care modelează pentru discipolii săi atitudini, comportamente şi relaţii construite pe încredere şi pe respect reciproc.

Profesorul este cel care îi ajută pe elevi să înveţe a coopera pentru a tinge cele mai bune rezultate. Or, ţările cu cel mai înalt grad de competitivitate economică sunt tocmai cele, care au pus la baza dezvoltării sistemelor de educaţie, sprijinirea profesorilor, pentru a-i ajuta să devină creativi şi să poată transmite şi altora inovaţiile lor prin colaborare şi schimb de experienţă.

Dumneavoastră sunteţi cei care îi ajutaţi pe elevi şi pe fiecre în parte să se pună în valoare, să strălucească, să-şi transforme visele în realitate.

Permiteţi-mi să vă adresez cele mai sincere mulţimiri pentru curajul cu care intraţi în fiecare zi în sălile de curs şi le aduceţi copiilor o schimbare, o speranţă, un sprijin de care au nevoie pentru a deveni şi ei la fel de curajoşi.

Vă doresc sănătate, mult succes şi multă putere! Ştiu că nu putem recupera ziua de ieri, dar ştiu că doar cu ajutorul dumneavoastră, putem câştiga  ziua de mâine

Publika.md menţionează că, astăzi, 5 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Profesorului.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu