Ministrul Economiei: Statul susține antreprenorii care vor să se dezvolte, le oferim și granturi

Embed:

Economia Moldovei este în creștere, iar statul vine în ajutorul antreprenorilor care vor să se dezvolte. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii Fabrika de aseară. Oficialul a mai spus că actuala guvernare pune accent pe atragerea investitorilor străini, iar pentru a reuşi este nevoie de pregătirea specialiștilor calificați.

Octavian Calmîc a menționat că statul se implică activ în dezvoltarea producătorilor locali. Un instrument eficient este susținerea financiară: 

"Cei care nu au învățat până acum, noi le oferim un șir de instrumente de promovare, de instruire, instruirea e gratis pe care o facem pe diferite platforme. Oferim și niște granturi din partea statului în limita de 100 de mii sau de 200 de mii, în dependență de caracteristicile businessului, care pot fi utilizate pentru start-up-uri".

Ministrul Economiei a declarat că este nevoie de o reformare a sistemului de învățământ, pentru a pregăti specialiști de care are nevoie piața muncii.

"Nu este normal atunci când statul cheltuie milioane, zeci de milioane pentru instruirea unor tineri pe profesii care pe de o parte nu sunt necesare, pe de altă parte acele aptitudini pe care le au nu corespund rigorilor zilei de astăzi. S-au schimbat tehnologiile, s-au schimbat echipamentele. Se utilizează sau au apărut noi sectoare, lucruri care nu se predau acum la școlile profesionale", a declarat Octavian Calmîc.

Totodată, Octavian Calmîc a menționat că pe piața autohtonă vin tot mai mulți investitori europeni:

"Peste 55 la sută din toate investițiile care sunt efectuate au capital de origine europeană. Vin din țările cu tradiții. Vin din Germania, din Austria, Franța, Italia. Mai puține investiții vin din spațiul estic, ba chiar deloc. Cel puțin în ultimii ani de zile noi nu am atestat anumite proiecte de anvergură care să facă sau să aibă un impact în statisticile noastre".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu