Ministrul de Interne: 11 polițiști sunt spitalizați. S-a deschis un proces penal pentru dezordini în masă

Protestele violente care au avut loc la Parlament imediat după învestirea Guvernului Filip au condus la deschiderea unui proces penal pentru dezordini în masă. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, la prima ședință al noului Executiv. 

"A fost făcută cercetarea la fața locului fiindcă sunt produse pagube atât instituției (a fost deteriorat un scaner, mobilier) cât și și pagube corporale a unor angajați de-ai noștri. Doar Inspectoratul Național de Poliție a suferit pagube materiale de 220.000 de lei", a declarat ministrul. 

Potrivit oficialului, 11 poliști au fost spitalizați, fiind diagnosticați cu diferite traume. 

"11 polițiști sunt spitalizați, cu diferite diagnoze medicale, sunt și persoane cu diagnoze mai grave. Medicii sunt rezervați. Chiar și așa, toți sunt cu moralul sus", a mai spus Jizdan. 

Ministrul de Interne a mai spus că sunt documentate persoanele care au acționat ilegal. În acest caz a fost constituit un grup de lucru, ofițeri de urmările pernală și de investigații, care analizează toate secvențele video din spatele Parlamentului de a da o apreciere legală persoanelor care au adus aceste pagube. 

De cealaltă parte, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a ținut să infirme zvonurile precum că Armata Națională va participa la stoparea protestelor din Capitală. 

"Se încearcă lansarea unor zvonuri false precum că Armata Națională va ieși impotriva manifestanților. Armata este în afara politicii și are un singur obiectiv: siguranța țării. Armata nu va participa în nici un caz la stoparea manifestanțiilor de stradă", a declarat Șalaru. 

Totodată, premierul Pavel Filip a declarat că Ministerul Afacerilor Interne trebuie să investigheze atent violenţele de miercuri seara de la Parlament, iar cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Premierul susţine că prin acţiunile sale statul trebuie să demonstreze societăţii că este capabil să asigure ordinea publică. 

"Este bine să prevenim aceste provocări, ca să nu aibă loc în final.  Dar dacă sunt cei care încalcă ordinea, cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că suntem în stare să asigurăm ordinea publică. Trebuie să facem o analiză, cel puțin să ne facem lecția pentru viitor. Am făcut un apel la cetățeni și vă spun și dumneavoastră. În această perioadă de tensiuni trebuie să manifestăm o vigilență sporită față de manipulări și provocări. Trebuie să filtrăm cu mare atenție informația în spațiul public, să o verificăm mai întâi. Și apoi să acționăm. Ne emoțional, ci doar în baza legii. Prioritatea numărul unu este siguranța cetățenilor", a declarat premierul Pavel Filip. 

PUBLIKA.MD aminteşte că protestele continuă şi astăzi. Simpatizanţii formaţiunii "Partidul Nostru", ai socialiştilor şi ai Platformei "Demnitate şi Adevăr" au manifestat în faţa mai multor instituţii ale statului. Mulţimea spune că nu susţine Guvernul şi cere alegeri anticipate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu