Ministrul de Externe, noi DECLARAŢII SCANDALOASE: Frontul Popular, vinovat de izbucnirea conflictului armat de la Nistru

Embed:

Noi declarații scandaloase făcute de ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi. În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, acesta a lăsat să se înţeleagă că vinovat de izbucnirea conflictului armat de la Nistru s-ar face Frontul Popular, fondat în 1989. Ciocoi a mai spus că dacă nu ar fi fost acest conflict, Rusia şi-ar fi retras demult armata a 14-a și armamentul sovietic din regiunea transnistreană. Reprezentanţii Frontului Popular nu au venit, deocamdată, cu o reacţie.

"Dacă nu ar fi fost conflictul, credeți-mă că astăzi ceea ce a rămas din Armata a 14-a, inclusiv depozitele cu cantitatea aia enormă de muniții dislocate acolo nu ar fi fost astăzi pe teritoriul Republicii Moldova și dacă să începem să depănăm ghemul, atunci, eu, cel puțin, aș avea anumite întrebări la cei care au organizat Congresul al II-lea al Frontului Popular, pentru că eu eram student atunci la facultate și când am văzut rezoluția Congresului al II-lea, imediat am spus că, fraților, acesta e război, după care a urmat 2 martie '92 și tot ceea ce discutăm noi acum până la momentul semnării faimosului acord de încetare a focului. E o chestie…", a menţionat Aureliu Ciocoi.

Congresul al II-lea al Frontului Popular din Moldova a avut loc în zilele de 30 iunie — 1 iulie 1990, la Chişinău. Atunci au fost adoptate mai multe documente, inclusiv privind denumirea republicii şi, totodată, a fost formulată cererea de retragere a armatei sovietice de ocupaţie de pe teritoriul Moldovei. Tot atunci, Congresul al II-lea al Frontului Popular a adoptat Hotărârea privind convocarea Marii Adunări Naţionale.

Aureliu Ciocoi a intrat în gura presei în ultimele zile după ce, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că Rusia a oprit conflictul armat de la Nistru, dar nu a comis un act de agresiune împotriva Moldovei. Ministrul de Externe a fost criticat dur atât de analiști, cât și de veteranii războiului din 1992. Istoricul Anatol Țăranu a declarat ulterior că, de fapt, în spatele declarațiilor lui Ciocoi s-ar afla președintele Igor Dodon, care provoacă un conflict intern de natură să scindeze și mai mult societatea.

Țăranu îi dă șefului statului calificativul de ”președinte de război”, pentru că are misiunea de a menține mereu aprins acest focar de conflict. Ministrul de Externe este apărat de premierul Ion Chicu care a declarat că Ciocoi este un bun specialist și trebuie judecat pentru ceea ce face, nu pentru ceea ce spune. Cât despre declaraţiile făcute, Chicu spune că aceastea ar fi fost interpretate greşit.

"Miniştrii din guvernul tehnocrat trebuie să se abţină de la declaraţii care ar putea fi uşor interpretate, uneori manipulate, să se concentreze pe lucrul pe care-l avem. Din câte am înţeles, el s-a referit la acel acord semnat sau tratat semnat cu implicarea misiunii de pacificatori, care o asigură Federaţia Rusă. Aceasta a avut în vedere", a precizat premierul Ion Chicu.

Declarațiile lui Aureliu Ciocoi vin în contextul în care predecesorul său din partea Blocului ACUM Nicu Popescu a calificat războiul de la Nistru drept unul civil.

loading...

Lasă un comentariu