Ministrul de Externe din România a propus monitorizarea strictă a acţiunilor Chişinăului. Reacţia lui Chicu

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu se arată preocupat de situaţia politică din Republica Moldova. În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care a avut lor ieri, la Bruxelles, Aurescu a propus monitorizarea strictă a acţiunilor Chişinăului, în implementarea obligaţiilor asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, mai ales în ceea ce ţine de Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu a salutat această abordare şi a spus că acesta şi este scopul executivului pe care îl conduce, de a livra reforme şi rezultate. 

Bogdan Aurescu a făcut declaraţiile privind monitorizarea guvernului de la Chişinău, în debutul reuniunii, când miniştrii de externe europeni au avut un schimb de evaluări, în raport cu teme de actualitate, de pe agenda internaţională.

În acest context, ministrul Afacerilor Externe al României a propus condiționarea strictă a asistenței financiare și a sprijinului politic al UE pentru Chişinău, în funcţie de progresele reale în realizarea reformelor.

Totodată, Aurescu propune orientarea sprijinului european, cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare.

Declaraţiile lui Aurescu au ajuns şi în vizorul prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, care a declarat că salută această abordare.

"Guvernul Republici Moldova este absolut satisfăcut de abordarea partenerilor noştri europeni şi nu doar europeni. Eu discut în fiecare zi cu ambasadori. Abordarea este următoare vom colabora şi acorda suport Guvernului Republicii Moldova în funcţie de progresul pe agenda reformelor, ori anume aceasta noi ne propunem, să avansăm pe agenda reformelor. Acțiuni concrete, mai puţin PR, mai puţină politică şi atunci totul va fi bine", a spus Ion Chicu, prim-ministru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României, aceste teze au fost transmise și direct, autorităţilor de la Chişinău, în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de externe cu omologul său de la Chișinău, în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, de la Bratislava.

loading...

Lasă un comentariu