Ministrul de externe al Suediei la Publika TV: "Republica Moldova îşi poate crea un viitor după deciziile luate"

Embed:

Moldova are o perspectivă clară pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută aseară de ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, la o ediţie specială de la Publika TV. Totuşi, oficialul a menţionat că apropierea de UE depinde de implementarea Acordului de Asociere şi de continuarea reformelor asumate.

"Eu cred că ceea ce se va întâmpla va depinde de voi, adică Republica Moldova va decide cum îşi vrea viitorul, dar perspectiva europeană există. Vorbim despre intrarea într-o fază nouă odată cu Acordul de Asociere, sperăm să putem accelera reformele, fiindcă asta ne va aduce rezultate mult mai rapid", a declarat ministrul suedez.

Carl Bildt a vorbit şi despre avantajele Acordului de Asocire pentru Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană.

"Despre malul stâng, sigur ar trebui să luăm în consideraţie şi aceste elemente că sunt banii ruşi, gazul ieftin, dar de fapt Acordul acesta de Asociere este un avantaj pentru ei, nicio îndoială aici. Ei au, de exemplu, industria textilă care merge direct pe pieţele UE şi au acolo angajatori foarte mari", a spus oficialul.

Alţi invitaţi ai ediţiei speciale spun că este nevoie ca implementarea reformelor să fie atent observată de comunitatea europeană.

"Îmi doresc ca procesul de integrarea a Republicii Moldova şi implementarea acordului să fie monitorizat mult mai serios, pentru că venim de unde venim, am avut 20 de ani de "destrăbălare" financiară, dacă îmi permiteţi să spun aşa, şi în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei", a menţionat preşedintele Clubului Politic al Femeilor, Ecaterina Mardarovici.

Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt s-a aflat pentru a doua oară în Republica Moldova. Oficialul a declarat că Suedia va oferi Moldovei un ajutor financiar de peste 100 de milioane de euro până în 2020.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu