Ministrul Culturii, într-un costum tradiţional de excepţie la Festivalul Iei: Revenim la rădăcinile noastre VIDEO

Embed:

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a participat, alături de prima doamnă, Margareta Timofti, la Festivalul Iei, ajuns la cea de a doua ediţie în acest an.

Prima doamnă şi ministrul Culturii au participat la eveniment purtând costume tradiţionale.

"Ia este cămaşa de sărbătoare, în portul nostru naţional, şi de fapt, este piesa simbol a costumului naţional. Astăzi mă bucur să port o ie excepţională, care are mai mult de 100 de ani", a menţionat Monica Babuc.

"Semnificaţia acestei sărbători este modul în care noi putem să păstrăm tradiţiile acestei piese simbol. Ia nu este doar un înveliş al corpului, este haina sufletului poporului nostru, pentru că orice detaliu de pe această ie are o semnificaţie. Această ie este unicat, fiind una dintre foarte puţinele păstrate care au simbolul spicului, or, spicul este pâinea, asta înseamnă viaţă. Dacă s-au păstrat ornamentele atât de vii, vă daţi seama ce măiestrie trebuiau să aibă femeile care nu aveau maşini de ţesut atunci. Această dantelă făcută în bumbac, de mână, îmi stârneşte nu numai admiraţie, dar şi pietate, pentru modul în care strămoşii noştri au ştiut să îşi exteriorizeze trăirile sufleteşti, identitatea lor. Ia ne reprezintă identitatea naţională şi de aceea, tot ce se întâmplă în ultimii ani, revenirea acestui interes masiv faţă de ie, înseamnaă că revenim la o normalitate, la rădăcinile noastre şi la ceea ce trebuie să facem, să păstrăm şi să promovăm patrimoniul nostru naţional inestimabil ca valoare", a subliniat ministrul Culturii.

Publika.md menţionează că cea de-a doua ediţie a Festivalului Iei s-a desfăşurat sub patronajul primei doamne, Margareta Timofti. Evenimentul a reunit cei mai iscusiţi meşteri populari din toate colţurile ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu