Ministrul Calmâc: Statul este gata să investească 40 de mii de lei pentru fiecare loc de muncă nou creat

Embed:
Statul este gata să investească 40 de mii de lei pentru fiecare loc de muncă nou creat. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc, în cadrul celui mai important eveniment economic al toamnei, "Moldova Business Week 2017".

Subvenții vor primi antreprenorii locali şi străini care vor crea cel puțin o sută de locuri de muncă şi vor plăti lefuri de cel puțin 75 la sută din salariul mediu pe economie.

"Este o practică care se aplică în multe țări Occidentale, în special în Balcanii Occidentali, de aceea noi trebuie să îmbunătățim nivelul nostru de competitivitate la nivel de țară, atunci când pe harta regională concurăm cu aceștia", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Inițiativa este susținută de asociațiile de business şi antreprenori.

"Foarte mult sperăm că va trezi interesul eventualilor producători să-și extindă numărul de angajați, să investească în producere, să declare acele salarii", a spus Maria Rufe, director executive Asociația de Business European.

"Suntem la etapa implementării unui proiect investițional care, în principiu, va crea peste două sute de locuri de muncă. Pentru noi, aceasta este o supriză de anume a duce la bun sfârșit acest proiect", a menţionat Svetlana Staver, antreprenor.

Reprezentanții patronatelor cred însă că proiectul trebuie supus mai întâi dezbaterilor publice.

"Trebuie să vedem din ce surse se vor face aceste stimulări. Anterior, din proiectele care erau, se spune că din contul majorării taxei pe valoare adăugată", a subliniat Vlad Caminschi,  director executiv Patronate.

Premierul Pavel Filip a trecut în revistă facilităţile create pentru businessmani şi a îndemnat investitorii străini să vină în Moldova.

"Profit de această ocazie pentru a încuraja oaspeții noștri de peste hotare, care sunt în căutarea oportunităților de extindere, să analizeze profund și serios potențialul pe care îl are Republica Moldova. Avem industrie în creștere, active impottante ale statului care urmează să fie privatizate", a conchis premierul Filip. 

Autoritățile speră că, anul viitor, investițiile vor crește cu 10 la sută.

"Exportatorii noștri vor avea posibilitatea de a le arăta produsele noastre competitive și, de ce nu, să avem rezultate în urma acestor discuții, prin semnarea anumitor contracte de livrare", a explicat Vitalie Zaharia, director MIEPO.

"Reducerea costurilor de afaceri - Republica Moldova a obținut în ultimii ani rezultate pozitive și vizibile în acest domeniu, fiind plasată pe o poziție mai bună, în prezent, în clasamentul cu privire climatul favorabil al afacerilor pe plan național și mondial. Aceste eforturi trebuie susținute, continuate și chiar consolidate", a declarat Peter Michalco, șeful Delegației UE în Moldova.

"Climatul investițional și de afaceri din Moldova va deveni din ce în ce mai bun şi există premize ca ţara să beneficieze de investițiile pe care le merită", a precizat Alexander Koss, președintele Asociației Investitorilor Străini. 

La forum participă peste 1.000 de oficiali şi oameni de afaceri din peste 20 de ţări. "Moldova Business Week 2017 este la cea de IV-a ediție şi se va încheia în 6 octombrie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu