Ministrul Babuc, la discuţii cu elevii şi părinţii. Copiii îşi doresc revizuirea programului şcolar, mai multe ore opţionale şi regim alimentar sănătos

Embed:

Revizuirea programului şcolar, care în prezent este supraîncărcat, mai multe ore opţionale pentru liceeni, regim alimentar sănătos şi mai mult somn. Acestea sunt principalele solicitări ale părinţilor şi elevilor, care au avut o întâlnire cu ministrul Educaţiei, Monica Babuc, la un liceu din oraşul Străşeni. La discuţii au participat peste 50 de părinţi şi copii din mai multe raioane ale ţării. Anterior, au mai fost întâlniri cu elevii din Chişinău, Cahul şi Bălţi.

Părinţii şi elevii spun că pierd ore în şir pentru pregătirea temelor pentru acasă: 

"Învaţă mult, credeţi-mă, mult învaţă. Din punct de vedere medicinal, nu este bine, trebuie ceva să schimbaţi diametral, doar peste tot este scris că somnul corect şi bun este de la ora 10:00".

"Copiii au foarte multe ore pe zi, şapte lecţii, mai puţin de şapte clasa a 12 nu are. Întradevăr copilul se culcă la două şi se scoală la cinci la şase şi repetă".

"Am avut o discuţie extrem de interesantă în special cu elevii legat de modul în care văd ei aceste schimbări în curricula şi nu numai cu elevii, dar şi cu părinţii lor care zilnic se confruntă cu această problemă de supraîncărcare fizică a elevilor în detrimentul calităţii procesului de învăţământ", a precizat Monica Babuc.

Elevii din liceele cu predare în limba română au 13 discipline obligatorii, în timp ce copiii din şcolile cu predare în limba rusă au 15 discipline obligatorii. Directorul liceului Academiei de Ştiinţă din Chişinău a dat drept exemplu, proiectul implementat din 2013 în instituție.

"Esenţa proiectului este de a oferi dreptul elevilor să îşi aleagă singuri configuraţia propriei instruiri, să aleagă doar ceea ce doresc să facă. În total sunt şase discipline obligatorii şi restu opţionale. Per total e clar că eficienţa creşte considerabil", a declarat Iurie Cristea, directorul liceului Academiei de Științe a Moldovei.

Şi rapoartele pe care le prezintă profesorii vor fi reduse cu 1/3 comparativ cu dările de seamă pe care le au acum. Cadrele didactice au subliniat încă odată necesitatea implementării reformei.

"Noi sperăm că din număr cum am spus 30- 40 de procente de la direcţie să fie redus. Timpul pe care îl avem alocat pentru organizarea activităţii, nu în pregătirea propriu zisă, dar partea umană ceea ce avem în fală copilul", a menţionat Iulia pancu, şefa direcţiei de învăţământ Ungheni.

"Avem aşteptări de la aceste discuţii, sperăm ca într-adevăr munca profesorului să se centreze pe elev, să se centreze pe principiile educaţiei contemporane", a spus Ion Condrea,  profesor liceul "I.Inculeţ", Străşeni.

Schimbările privind rapoartea în sistemul didactic vor intra în vigoare din 2018.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu