Ministrul Babuc: Instituţiile de învăţământ nu vor fi închise, vor apărea filiale ale școlilor de circumscripție

Embed:

Autorităţile au găsit o soluţie pentru a pune capăt procesului de optimizare a şcolilor. În satele mici, instituţiile de învăţământ nu vor fi închise, dar vor fi transformate în aşa-numite filiale ale şcolilor de circumscripţie. Despre asta a anunţat ministrul Educaţiei, Cercetării şi Culturii, Monica Babuc, dupa şedinţa săptămânală a Partidului Democrat.

"Școala rămâne să funcționeze în edificiul în care funcționează, cu cadrele didactice și cu elevii care învață acolo, dar este arondată la o școală de circumscripție, la altă școală. Prin urmare, nu are cheltuieli pentru formula administrativă: director, contabil, director studii", a precizat Babuc.

Potrivit şefei de la Educaţie, în perioada 2010 - 2017, au fost optimizate peste 200 de şcoli, iar alte 300 au fost reorganizate. În urma evaluării acestei reforme, s-a stabilit că unele decizii nu au fost justificate. Monica Babuc mai spune că va fi revăzută şi curricula, care în prezent este foarte încărcată. 30 de grupuri de experţi lucrează la adaptatarea programului şcolar la necesităţile actuale. Asta după ce profesorii s-au plâns că sunt obligaţi să stea câte șapte ore în școală, chiar dacă ar putea să se dedice altor activităţi. Totodată, în urma analizei s-a stabilit că profesorii pierd ore în şir pentru elaborarea a zeci de dări de seamă. În context, ministrul a menţionat că va fi elaborat un Nomenclator în care vor fi incluse toate tipurile de rapoarte, iar numărul acestora va fi redus cu 30 la sută.

"Prin urmare, 23 de instituții înaintează cadrului didactic, de la cadrul didactic până la diriginte, manager școlar, reprezentant al Direcției Educație solicitări de rapoarte. Numărul total de documente solicitate se ridică la circa 190, un număr într-adevăr enorm, care este pus pe umerii managerilor, este pus pe umerii diriginților, cadrelor didactice și a organelor de specialitate din domeniul educației", a precizat Monica Babuc. 

Acum două săptămâni, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut Guvernului să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația din domeniul educației, prioritar fiind procesul de optimizare a şcolilor, dar și reviziurea curriculei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu