Ministrul Apărării, Valeriu Troenco: Proiectul privind armata prin contract este în proces de adoptare

Embed:

Procesul de tranziţie de la o armată bazată pe serviciul militar obligatoriu la una prin contract este în derulare. Declaraţia aparține ministrului Apărării, Valeriu Troenco, care a intervenit telefonic, aseară, la emisiunea Fabrika. Oficialul a mai spus că, în scurt timp, conceptul va fi prezentat Guvernului. 

"Subofiţerii care activează prin contract la număr constituie jumătate din numărul total al armatei naţionale. De aceea acest proces este în realizare deplină. Noi ne străduim ca până la sfârşitul mandatului acestui Parlament, concepţia şi strategia să fie adoptată", a declarat ministrul Apărării, Valeriu Troienco.  

Unii analişti sunt de părere că Moldova nu are resurse financiare pentru a întreţine o armată prin contract. "Acei prin contract necesită o susţinere mult mai mare materială. Problema constă în aceea că conducerea Republicii Moldova, începând de la Snegur încoace, niciodată nu a avut o strategie clară în acest domeniu", a punctat fostul membru al Comisiei Unificate de Control Ion Leahu.

Pe de altă parte, unii experţi cred că problema finanţării este una falsă, întrucât şi în prezent se cheltuiesc mulţi bani pentru întreţinerea Armatei Naţionale. 

"Este o greşeală să spunem că nu ajung resurse financiare pentru menţinerea unei armate prin contract. Introducând serviciul prin contract, având o armată mobilă, capacitatea de apărare a Republicii Moldova va creşte", a subliniat vicedirectorul Institutului Cercetări Juridice şi Politice AŞM, Victor Juc.

"Economic vorbind, cred că pentru Moldova ar putea fi, totuşi, mai simplu să-şi facă o armată de militari profesionişti pe care să o utileze, să o instruiască, reutileze cu parteneriatele pe care le are cu NATO, cu ofertele venite din vest, de la SUA de exemplu, care doresc să participe la un asemenea efort", a concluzionat analistul media Cristi Tabără.

Partidul Liberal a înregistrat în Parlament un proiect prin care propune mai multe modificări ale Legii privind Armata Naţională, printre care introducerea obligatorie a serviciului militar pe bază de contract.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu