Ministrul Apărării Eugen Sturza s-a întâlnit astăzi, la Constanţa, cu omologul său român, Mihai Fifor

Cei doi oficiali au discutat despre securitatea regională, colaborarea dintre Republica Moldova şi România pe dimensiunea apărării, perspectivele de  intensificare a relaţiilor de cooperare dintre armatele celor două ţări, precum şi parteneriatele Republicii Moldova cu NATO şi UE.

Ministrul Sturza l-a informat pe omologul său român despre acţiunile iniţiate şi derulate de conducerea instituţiei de apărare în contextul reformei Armatei Naţionale, cu accent pe punerea în aplicare a pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), profesionalizarea Armatei Naţionale şi îmbunătăţirea protecţiei sociale a militarilor şi angajaţilor civili.

În acest sens, Eugen Sturza  a apreciat sprijinul României în realizarea obiectivelor de modernizare a Armatei Naţionale, inclusiv prin acordarea burselor de studii pentru instruirea ofiţerilor şi subofiţerilor noştri în instituţiile de învăţământ de profil. Ministrul Sturza a mulţumit şi pentru oportunităţile de pregătire a militarilor moldoveni, împreună cu cei români, în cadrul exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale desfăşurate în Republica Moldova, România, Germania, Ucraina, Bulgaria.

Eugen Sturza a menţionat şi ajutorul oferit de Guvernul României la implementarea proiectelor sociale direcţionate spre siguranţa cetăţenilor din Republica Moldova, cum ar fi Proiectul NATO de distrugere a pesticidelor, proiect gestionat de Armata Naţională.

La rândul său, ministrul Mihai Fifor a declarat că relaţiile de colaborare moldo-română pe dimensiunea apărării au înregistrat progrese importante de-a lungul timpului. În acest sens, ministrul român al Apărării a specificat că va continua să sprijine Armata Naţională a Republicii Moldova, în special în ceea ce priveşte reforma iniţiată de instituţie în acest an.

Ministrul Fifor a adăugat că România va fi alături de ţara noastră în parcursul său european şi a pledat pentru intensificarea colaborării în domeniul apărării.

La Constanţa, ministrul Apărării a participat la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, eveniment organizat de Forţele Navale.

De notat că ministrul Eugen Sturza se află în perioada 14-15 august curent într-o vizită de lucru în România, la invitaţia ministrului român al Apărării Naţionale, Mihai Fifor. 

Lasă un comentariu