Ministrul Apărării, Eugen Sturza: Nu putem vorbi de neutralitate, cât timp avem armată străină pe teritoriul Republicii Moldova

Embed:

Nu putem vorbi acum despre o neutralitate, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Este declaraţia făcută de ministrul Apărării, Eugen Sturza într-un interviu pentru Europa Liberă

Mai mult decât atât, ministrul a declarat că autorităţile de la Chişinău vor insista în continuare pe retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării noastre. 

"Nu putem vorbi acum despre o neutralitate clasică, așa cum este stipulat și în Constituția Republicii Moldova, atâta timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment una din aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran", a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza. 

Oficialul a mai declarat că pentru a contribui la asigurarea securităţii atât în ţară, cât şi în regiune, Armata Naţională trebuie să se modernizeze, iar militarii moldoveni să participe la misiunile internaţionale. 

"Atâta timp cât staționează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. Și exportatori de securitate, aici mă refer nu doar la regiune, aici mă refer și la participarea militarilor noștri în misiuni internaționale, fiindcă noi avem nevoie să arătăm la partenerii noștri străini că și noi contribuim cu ceva la securitatea nu doar a regiunii, dar în general a Uniunii Europene, a regiunilor unde sunt conflicte. Respectiv, vom continua acest proces pentru modernizare, proces care de fapt nu a fost implementat în anii precedenți", a declarat Sturza în interviul pentru Europa Liberă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu